Postoji najmanje pet razloga za odlazak Davora Božinovića

Foto: Pixsell/Davor Puklavec

SAMOZATAJNI ministar unutarnjih poslova, čovjek s gotovo vječnom cigaretom u rukama i ciničnim osmijehom na licu, osoba je od najvećeg povjerenja Andreja Plenkovića. Davor Božinović u karijeri je bio diplomat, predstojnik ureda predsjednika Stjepana Mesića, ministar obrane u vladi Jadranke Kosor, šef ureda premijera Plenkovića, a sada gospodari represivnim aparatom Republike Hrvatske. Na tom je mjestu zamijenio Vlahu Orepića kada se drugi put raspala ljubav Mosta i HDZ-a. I otad je uspio nanizati lijepu količinu skandala od kojih bi svaki pojedinačno bio dovoljan za ostavku. No to se neće dogoditi tako lako. 

Druženje s kriminalcima. Slučajno

Još u ožujku Index je otkrio da Božinoviću nije strano druženje s nepravomoćno osuđenim kriminalcima, čiji članovi obitelji su pod aktivnom istragom. Ulovljen je u povjerljivom razgovoru s nekadašnjim generalom Mladenom Kruljcem. Sastali su se u zaprešićkom kafiću koji se nalazi u istoj zgradi kao i Božinovićev stan.

>> Kruljac neće u zatvor. Njegov tata je bio na piću s ministrom Božinovićem

Ministar unutarnjih poslova tada je ustvrdio da su se slučajno susreli i da taj sastanak nema baš nikakve veze s procesom protiv Davida Kruljca, uhapšenog sa 4,5 kilograma marihuane, 28 grama kokaina i 117 tisuća eura za koje nije mogao objasniti otkud mu. Tvrdio je da sve to čuva za nepoznatog srpskog državljanina "Toma Forda". I sud mu je povjerovao iako je objašnjenje uvjerljivo kao i Božinovićevo da se slučajno sastao s Kruljcem. Čak i da jest, ministar unutarnjih poslova nema što raditi s osobama protiv kojih se vode sudski postupci, a pogotovo ne s onima čiju obitelj policija istražuje.

Pucali na kombi pun djece

Otkako je Davor Božinović zavladao Ministarstvom unutarnjih poslova policija je postala značajno brutalnija nego što je bila prije. Počelo je s najslabijima. Policija je pucala na kombi kod Donjeg Lapca.

Prevozio je ilegalne migrante i odbio se zaustaviti. Policajci su zapucali i ranili dvoje djece koja su se nalazila u teretnom prostoru kombija. Krijumčar im je pobjegao. Božinović je ustvrdio da je otvaranje vatre bilo opravdano i da su policajci postupali po pravilima. Čak i da jesu, učinak im je bio poražavajući. Umjesto švercera ljudima koji je vozio kombi pogodili su - nevinu djecu.

Šestogodišnjakinju poslali u smrt

Puno strašnija stvar dogodila se kod Tovarnika krajem 2017. godine. I tamo su policajci presreli grupu migranata. Prema sada već ustaljenoj praksi potjerali su ih preko granice u Srbiju. Dok su bježali prugom vlak je zgazio šestogodišnju Madinu Hussini.

Ni tada, prema Božinoviću, policajci nisu napravili ništa pogrešno iako su maricom prevezli afganistansku obitelj do pruge i izbacili je tjerajući ih preko granice. No ni tu se policijska brutalnost nije zaustavila. Kada je Madinina obitelj opet ilegalno ušla u Hrvatsku, zatvorili su ih i odbili im razgovor s odvjetnicima. Štoviše, optužili su odvjetnike za falsificiranje punomoći.

Policija otima dragocjenosti migrantima

"Zahvaljujući radu policije Hrvatska je zemlja bez žilet-žice", ustvrdio je Božinović u razgovoru prije nešto više od mjesec dana. I to je istina, migranti i izbjeglice na hrvatskim granicama ne nabadaju se na žilet-žicu nego na policijski zid i pendreke.

Već se dulje vrijeme migranti u pograničnim kampovima žale da im hrvatska policija oduzima novac i dragocjenosti prije nego što ih potjera preko granice, a policija to neuvjerljivo demantira.

Batine za najmanju provokaciju

Nasilje se s granica prelilo i u krajeve u kojima nema migranata. U posljednjem slučaju policajci su u Klani pretukli čovjeka koji se s njima posvađao.

U Zadru su, pak, uz upotrebu sile priveli mladića, radnika u fast foodu, koji im je rekao da pričekaju dok ne dovrši narudžbu prije nego što im da osobnu iskaznicu na uvid. Prema Božinoviću je u oba slučaja sve bilo - u redu.

Pancirkama triput narasla cijena u godinu dana

Na koncu, Davor Božinović je kao ministar unutarnjih poslova osobno odgovoran za aferu oko nabavke pancirki za policiju. Na najam balističke zaštitne opreme za policiju potrošio je 54 milijuna kuna tvrdeći da je to najnormalnija stvar na svijetu.

>> MUP je lani poništio natječaj za pancirke. Tad je jedna koštala 6500, a ne 18000

Kako je Index već pisao, prošle su godine pancirke bile procijenjene na trećinu sada plaćene cijene, a čak i kada bi se nabavljale na komad, a ne na veliko, cijena bi im bila upola manja. Po Božinoviću je i to sasvim u redu. I neće podnijeti ostavku.

Pročitajte više