Potez bez presedana u povijesti SAD-a: U Illinoisu pomilovano svih 157 osuđenika na smrt

GUVERNER George Ryan pomilovao je svih 157 osuđenika na smrt u državi Illinois, odnosno smanjio im kaznu na doživotnu ili manju. Na ovakav potez odlučio se dva dana prije napuštanja ureda.

Radi se o odluci bez presedana, te najradikalnijoj odluci vezanoj uz ovu tematiku. Smrtna kazna u SAD je ponovno uvedena 1976., od kada je pogubljeno 820 ljudi, dok ih 3,700 čeka svoj red u "death rowu".

"Činjenice koje sam vidio pregledavajući svaki od ovih slučajeva pojedinačno, postavile su pitanja koja se ne tiču samo nevinosti osuđenika na smrt, nego i pravednosti sistema smrtne kazne u cjelosti" - izjavio je danas poslijepodne guverner Ryan.

"Naš pravosudni sustav progone pogreške u prosudbi krivnje i pogreške u donošenju odluke tko od krivih zaslužuje smrt." - obrazložio je guverner svoju odluku. "Noćas ću dobro spavati, znajući da sam napravio pravu stvar."

Dok aktivisti skupina za borbu protiv smrtne kazne plješću ovakvoj odluci i nazivaju je "ključnom u debati o maksimalnoj kazni u SAD-u", odluka guvernera Ryana, inače republikanca, naišla je na žestok otpor kod obitelji žrtava čiji su ubojice danas pomilovani, kao i kod dolazećeg guvernera, demokrata Roda Blagojevicha, koji je masovno pomilovanje nazvao "velikom pogreškom", te upozorio kako se "govori o ljudima koji su počinili ubojstva."

Pročitajte više