Potjerani Tolušić, Žalac i Murganić

Foto: Index

IZ VLADE odlaze Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić i Nada Murganić, objavljeno je nakon sastanka u HDZ-u.

Sve troje smijenjenih ministara napustilo je središnjicu HDZ-a odmah nakon sastanka.

Gabrijela Žalac je bez riječi prošla pored novinara, a Tomislav Tolušić i Nada Murganić dali su kratke izjave. 

Tolušić i Murganić dali kratke izjave nakon smjene

Tomislav Tolušić rekao je da ga ovakav razvoj događaja nije iznenadio. "Što se tiče poljoprivrede, mislim da smo napravili puno toga i da će moja nasljednica, moja dosadašnja državna tajnica, napraviti isti, a možda i bolji posao", rekao je.

"Politika je umijeće mogućega", dodao je Tolušić.

Iz vlade odlazi i Nada Murganić.

"Meni je bilo strašno, bile su strašne tragedije. Ako će moj odlazak resetirati ove stresove i dati šansu za neka nova rješenja, ja ću biti zadovoljna. Uvijek sam isticala da sam dio sustava i jesam, ja sam socijalna radnica. Došla sam u vladu da ministar bude netko tko je radio sa strankama", rekla je Nada Murganić.

Tko su novi ministri

Na mjesto Gabrijele Žalac bi trebao doći ministar rada Marko Pavić. Josip Aladrović, šef HZMO-a, trebao bi zamijeniti Marka Pavića. Nadu Murganić će zamijeniti HDZ-ova saborska zastupnica Vesna Bedeković. Tolušića bi trebala zamijeniti Marija Vučković, dosadašnja državna tajnica.

Mario Banožić bit će predložen za novog ministra državne imovine umjesto Gorana Marića, koji je morao podnijeti ostavku zbog afere koju je otkrio Index. Banožić je dosad vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

>> Ovo su imovinske kartice novih ministara

Ministricu vanjskih i europskih poslova koja odlazi na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe zamijenit će veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman.

Potpredsjednici vlade bit će ministri financija i unutarnjih poslova Zdravko Marić i Davor Božinović. 

Premijer je prošli tjedan najavio da će za novog ministra uprave umjesto Lovre Kuščevića koji je podnio ostavku pritisnut nekretninskom aferom, predložiti Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku.

Koalicijski sastanak u vladi

Plenković se nakon sastanka u HDZ-u nije htio obratiti novinarima, ali je najavljeno da će dati izjavu na Markovom trgu nakon sastanka s koalicijskim partnerima koji bi trebao početi u 20:30 sati.

To je i učinio nakon sastanka. Potvrdio je smjene, ali i nove ministre o kojima se ranije spekuliralo.

"Uobičajeno je da se krajem treće godine vlade naprave promjene koje će omogućiti da vlada nastavi s programom bez nekih opterećenja", rekao je Plenković na početku. Kaže da nastavljaju raditi na rastu gospodarstva i smanjivanju tenzija.

"Ova rekonstrukcija je veća od onoga što se nagađalo u medijima", dodao je.

Predstavio nove ministre

"Novi potpredsjednik vlade je Davor Božinović. Novi potpredsjednik vlade za gospodarstvo je Zdravko Marić. Novi ministar vanjskih poslova je Gordan Grlić Radman, veleposlanik u Njemačkoj.

Marija Vučković je nova ministrica poljoprivrede, dosadašnja tajnica", rekao je Plenković.

"Novi ministar rada je Josip Aladrović, ravnatelj HZMO-a", rekao je premijer.

"On je, kao ministar uprave, 1985. godište. Ivan Malenica će, to ste čuli prošli tjedan, postati novi ministar uprave", rekao je Plenković.

"Nova ministrica za demografiju je Vesna Bedeković iz Virovitičko-podravske županije", dodao je premijer.

"Također, novi ministar postaje i Mario Banožić. On je predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko srijemskoj županiji. On će biti ministar državne imovine. Marko Pavić postaje ministar regionalnog razvoja i EU-a", dodao je Plenković.

Dodao je da će sutra imenovati i troje novih državnih tajnika.

"Želim se zahvaliti dosadašnjim ministrima", rekao je Plenković i pohvalio ministre na odlasku.

Objasnio zašto je smijenio ministre

Novinari su pitali Plenkovića zbog čega su Tolušić, Murganić i Žalac izgubili njegovo povjerenje.

"Kao mandatar i onaj koji odlučuje, procijenili smo da u ovim političkim okolnostima, jednoj opterećujućoj slici za vladu, ova osvježenja su bila nužna. Procijenio sam, zajedno s vodstvom HDZ-a, da je potreban jedan bitan zaokret. U fokus javnosti i medija želim da dođu sva ona pozitivna postignuća, a da sve ono što radimo kao vlada dođe u fokus neopterećeno s onim što nam je oduzimalo pozornost", rekao je Plenković.

Pročitajte više