Potočnik: Hrvatska u EU neće ući 2007.

NEMA izgleda da Hrvatska u Europsku uniju uđe 2007. godine, zajedno sa Bugarskom i Rumunjskom, ali će Europska komisija u bilateralnim sporovima Ljubljane i Zagreba zadržati neutralno stajalište, ocjene su Janeza Potočnika, povjerenika Europske komisije iz Slovenije koji u novoj Komisiji predsjednika Barrosa preuzima resor znanosti.

"Predviđeno je da Hrvatska započne s pregovorima početkom iduće godine, no pregovori u pravilu traju više godina, pa nije moguće da u Europsku uniju uđe zajedno sa Rumunjskom i Bugarskom", rekao je Potočnik u razgovoru za novi broj tjednika "Gospodarski vestnik", glasila slovenske Gospodarske komore, objavljenog u ponedjeljak.

Slovenski povjerenik u EU rekao je da će Rumunjska i Bugarska, "ispune li sve uvjete", u EU ući početkom 2007. godine, a u pristupnim ugovorima koje će potpisati sredinom 2005. godine imat će i klauzulu po kojoj se njihov ulazak može odgoditi za godinu dana ako ne naprave sve što je potrebno za ulazak u EU.

Što se tiče vremena ulaska Hrvatske, iznio je Potočnik, to je ovisno od njene sposobnosti da ostvari potrebno unutarnje prilagođivanje, a na osnovi iskustva drugih država može se računati da će za to biti potrebno od tri do pet godina.

U dosadašnjoj Europskoj komisiji Romana Prodija, Potočnik je od svibnja, kad je Slovenija postala članicom EU, djelovao kao pomoćnik povjerenika za proširenje Guentera Verheugena.

Na pitanje hoće li za ulazak Hrvatske u EU predstavljati prepreku sporovi sa Slovenijom, Potočnik je rekao da neće jer se radi o bilateralnim pitanjima iako dvije države mogu tražiti pomoć Komisije, ali da se moraju truditi za dobru bilateralnu suradnju i stabilnost u regiji.

"Što se tiče bilateralnih sporova, u njih se Europska komisija jamačno neće miješati. Ta se pitanja rješavaju na bilateralnoj razini, ako dvije države to žele - onda i uz pomoć Komisije", rekao je Potočnik koji je podsjetio da je i Slovenija u procesu svog pristupanja Europskoj uniji od Komisije zahtijevala da bude neutralna u spornim pitanjima sa susjednim državama i da ti sporovi ne utječu na brzinu njena prijama u EU.

"I doista, uz to što nam je pomogla savjetima, Europska komisija je u slučajevima naših sporova sa članicama Europske unije zadržala neutralnu ulogu. To ne bismo smjeli zaboraviti", rekao je Potočnik.

Što se tiče spora oko ekološko-ribolovne zone (ZERP), Potočnjik je rekao da je Europska komisija na njega reagirala na adekvatan način i da je postignut dogovor "koji zadovoljava sve države" jer se radilo o "europskim koristima".

Pročitajte više