Potpisan dodatak Sporazumu o razumijevanju između Pakraca i USAID-a

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Lawrence Rossin, direktor USAID-a za Hrvatsku William Jeffers, te gradonačelnik Pakraca Damir Špančić potpisali su danas u Pakracu amandman na prijašnji Sporazum o razumijevanju, koji je američka vlada s Gradom Pakracom potpisala u prosincu 2001.

Veleposlanik Rossin, nakon obilaska objekata čiju je gradnju pomogao USAID, predao je u Branešcima pokraj Pakraca na korištenje 7,5 kilometara dalekovoda i niskonaponske mreže.

Zahvaljujući Sporazumu o razumijevanju američka je vlada putem USAID-a i humanitarne organizacije FLAG u gradnju infrastukture, kapitalnih objekata i obnovu dosad na području Pakraca uložila milijun američkih dolara. Tako je tim novcem djelomice ili u cijelosti sagrađena srednja škola, sportska dvorana, gradska tržnica, obnovljen đački dom, elektrificirana naselja i popravljena pješačka infrastruktura u gradu.

Upoznavši goste s planom razvoja grada, gradonačelnik Damir Špančić istaknuo je da 31. svibnja počinje gradnja poduzetničkog centra, veličine 1500 četvornih metara, vrijednoga 6.200.000 kuna, koji će biti završen do idućega Dana grada.

Odmah zatim, nastavio je Špančić, počet će gradnja školskog bazena, ali i drugih objekata koji će služiti ponajprije mladim Pakračanima. Posebno je istaknuo suradnju svih političkih čimbenika u gradu, potkrijepivši to činjenicom da je u sredini gdje HDZ tradicionalno ima uvjerljivu većinu, dogradonačelnik iz redova HNS-a, a član Poglavarstva iz HSS-a. Uz to, rekao je Špančić, imamo primjernu suradnju sa Srpskim demokratskim forumom, a u Gradskom vijeću tri predstavnika srpske i jednoga talijanske manjine.

Potpisavši amandman na prijašnji Sporazum o razumijevanju, veleposlanik Rossin pohvalio je rad Gradskoga poglavarstva, istaknuvši da je Pakrac primjer mogućnosti suživota bez obzira na događaje iz bliže prošlosti. Istaknuo je zadovoljstvo što je većina projekata u Pakracu završena, a novim amandmanom na Sporazum više će se pozornosti posvetiti gospodarstvu.

Rossin je izvijestio da nakon Pakraca odlazi u BiH, gdje će se sastati s kolegama iz BiH, Srbije i Kosova kako bi pakrački projekt suradnje i suživota prenio na to područje.

Napomenuvši da je grad, bez obzira na ratna stradanja, uspio svladati teškoće koje sa sobom nosi rat te se okrenuo budućnosti, direktor USAID-a za Hrvatsku William Jeffers rekao je da ga mnogi pitaju kako se riješiti loših iskustava i okrenuti budućnosti te da je u traženju odgovora na to pitanje Pakrac najbolji primjer i to stoga jer ima "predano gradsko vodstvo okrenuto radu, suradnji s nevladinim udrugama i suradnji sa susjednim zemljama i šire". "To je jedini put koji vodi uspjehu i u tom je smislu Pakrac dobar primjer", rekao je na kraju Jeffers.

Veleposlanik Rossin u Badljevini pokraj Pakraca upoznao se s projektom uzgoja svinja za proizvodnju pršuta u "Oklajskoj pršutani". Projekt kao pilot-program također financira USAID, a za njega su veliko zanimanje pokazali proizvođači svinja s područja Daruvara, Požege, Našica, Đakova i iz drugih dijelova Slavonije.

(Hina) zs mć

Pročitajte više