Potpisan granski kolektivni ugovor za osnovne škole

MINISTAR prosvjete i športa Vladimir Strugar i predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Dalimir Kuba potpisali su danas dodatak granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama, priopćeno je iz Ministarstva prosvjete i športa.

Potpisani dodatak GKU-a na tragu je dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, koji je potpisan početkom ove godine.

Dodatkom ugovora utvrđeno je da učitelji koji rade prema posebnom programu s učenicima s lakšim teškoćama u razvoju imaju posebne uvjete rada, te da im se zbog toga prizna dodatak na plaću od pet posto.

Također su potpunije utvrđene odredbe o naknadi za prijevoz zaposlenika, a u cilju priznavanja stvarnih troškova.

Osim toga dogovoreno je da zaposlenik ima pravo na plaćeni dopust tijekom jedne kalendarske godine, a novost je da se zaposlenicima omogućuje deset radnih dana plaćenog dopusta za opće i stručno obrazovanje.

Dodatkom je definirano i to da se zaposleniku s navršenih 65 godina života i najmanje 20 godina staža otkazuje ugovor o radu ali ne u trenutku ispunjenja tih uvjeta nego tek po završetku školske godine.

Pročitajte više