POTPISAN MEMORANDUM O EUROATLANTSKOJ SURADNJI SCG I BUGARSKE

Ministar vanjskih poslova Bugarske Solomon Pasi i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković potpisali su u utorak u Beogradu Memorandum o euroatlantskoj suradnji dviju zemalja, što je prvi dokument o suradnji na planu euroatlantskih integracija koji je SCG potpisala s nekom od članica NATOa.

Dvojica ministara su se suglasila da je budućnost Balkana u Europskoj uniji, čime će nestati i granice u jugoistočnoj Europi.

"Bit ćemo zadovoljni da Srbija i Crna Gora bude članica Europske unije i NATO-a. Bugarska podržava SCG na putu ka europskim i euroatlantskim integracijama i učinit ćemo sve da joj pomognemo svojim iskustvom na tom putu", kazao je bugarski šef diplomacije nakon susreta s Draškovićem, s kojim je osim o europskoj budućnosti zemalja regije i Bugarske, koja u EU ulazi 2007. godine, razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa , kontroli granica i zajedničkim gospodarskim projektima dviju zemalja.

S obzirom na to da Bugarska predsjeda OESS-om, bilo je riječi i o situaciji na Kosovu uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 23. listopad.

Dvojica ministara u utorak su potpisala i Memorandum za modernizaciju i izgradnju novih graničnih prijelaza te Izjavu povodom 125 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Bugarske i Srbije.

Bugarski ministar je prije dolaska u Beograd posjetio Prištinu, a u srijedu će se u Podgorici sastati s crnogorskim dužnosnicima.

(Hina) xttag ybs

Pročitajte više