Potpisan ugovor o isporuci dva višenamjenska helikoptera za hitnu pomoć

Zagrebačka tvrtka Heli kompanija (HIKO) i njemačkofrancuski koncern Eurocopter potpisali su danas u Beču ugovor o isporuci dva višenamjenska helikoptera za medicinsku hitnu zračnu pomoć, potrage i spašavanja na kopnu i moru, prijevoz organa za transplantaciju, borbu protiv požara, granični nadzor i komercijalne letove.

Kupnja dvaju helikoptera, ukupne vrijednosti 10 milijuna eura, nastavak je priprema za uvođenje višenamjenske helikopterske službe u Hrvatskoj, o čemu će Vlada uskoro raspisati međunarodni javni natječaj, priopćio je HIKO.

Prva dva helikoptera, od 10 koliko će ih HIKO imati u svojoj floti, Eurocopter će isporučiti do lipnja, kako bi bili spremni do početka turističke sezone.

Tih 10 helikoptera bit će razmješteno u pet baza širom Hrvatske i bit će sposobni obavljati sve zadatke u okviru "zlatnog sata", tj. svjetskih standarda po kojima od trenutka dojave nesreće do prijevoza unesrećenog u bolnicu ne smije proći više od sata.

To su prvi hrvatski helikopteri koji u potpunosti odgovaraju europskim propisima, koje je Hrvatska prihvatila početkom 2004. godine, ističe se u priopćenju.

Osim toga, cijela višenamjenska helikopterska služba u potpunosti će zadovoljavati europske standarde i biti u skladu s pravilima Europske zrakoplovne agencije za sigurnost, te zadovoljavati propisane norme o operativnim i tehničkim uvjetima za nesmetanu njegu pacijenata.

HIKO planira zaposliti ukupno oko 60 ljudi u pet centara - Zagreb, Rijeka, Korčula, Zadar i Slavonski Brod. U tijeku su kontakti s Hrvatskim auto klubom, Hrvatskom gorskom službom spašavanja, vatrogascima, Hrvatskim crvenim križem i liječničkom strukom.

Po isporuci prva dva helikoptera, HIKO će organizirati prezentaciju za medije s probnim letom, te predstaviti daljnje planove razvoja helikopterske službe u Hrvatskoj, kao i u regiji.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više