Potpisano rješenje o izručenju Jovice Stanišića haškom sudu

MINISTAR za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić potpisao je danas rješenje o izručenju bivšeg načelnika Službe državne sigurnosti MUPa Srbije Jovice Stanišića Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu.

Stanišić će, kazao je ministar Ljajić agenciji Beta, dobiti jamstva vlasti u Beogradu za privremeno puštanje na slobodu do početka suđenja, s obzirom da je haška optužnica potvrđena i objavljena kad je već bio u pritvoru nakon uhićenja u sklopu policijske akcije "Sablja", provedene nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka.

Datum Stanišićeva izručenja odredit će MUP Srbije, a o odluci Okružnog suda u Beogradu ovisi hoće li Stanišić biti izručen iz Centralnog zatvora ili će mu biti omogućeno, kako su tražili njegovi branitelji, da izručenje pričeka na kućnom liječenju nakon nedavnog kirurškog zahvata kojem je bio podvrgnut.

Stanišić je za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine optužen zajedno s osnivačem i prvim zapovjednikom Jedinice za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki Frankom Simatovićem, koji je prije nekoliko dana izručen Međunarodnom kaznenom sudu.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više