Potpora generalu Gotovini u Rijeci, Šibeniku, Karlovcu, Sisku i Đakovu

NA SKUPU potpore generalu Anti Gotovini danas se na riječkome Korzu okupilo nekoliko stotina osoba koje su mirno u koloni, noseći natpise s fotografijama uhićenoga generala i pjevajući domoljubne pjesme, prošle glavnom gradskom ulicom.

Prije nego što je krenula povorka održana je konferencija za novinstvo u organizaciji Zajednice udruga proisteklih iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije na kojoj je njezin predsjednik Zlatko Tomašić rekao da se u Haagu neće suditi samo Anti Gotovini nego i cijeloj Hrvatskoj, koja se, istaknuo je, drznula nastati, braniti i obraniti se.

Hrvatska Vlada, istaknuo je, najenergičnije treba tražiti bespogovornu izmjenu te i sličnih optužnica jer je ona i kriva što se stvara iskrivljena slika o Domovinskom ratu.

Zlatko Tomašić je rekao da je došlo vrijeme za osnutak stožera za istinu o Domovinskom ratu koji bi činile udruge branitelja i nevladine udruge bez utjecaja političara.

Tijekom noći u donjem dijelu riječkoga gradskog tornja sa satom na Korzu ispisan je grafit "Gotovina heroj", a na još nekoliko mjesta u gradskome središtu osvanuli su grafiti sličnog sadržaja.

Na glavnome gradskom trgu - Poljani i Šibenčani su danas poduprli generala Antu Gotovinu, a skup su organizirale HVIDR-a Šibensko-kninske županije i udruge udovica i roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata.

Skup je, kao i u ostalim hrvatskim gradovima, počeo točno u podne, trajao je oko jedan sat, a protekao je bez političkih govora.

Skupina građana nosila je plakate s likom generala Gotovine i zastave pjevajući domoljubne pjesme. Na skupu je bio i šibenski biskup Ante Ivas.

"Nije vrijeme za političke govore i pjevanje pjesama. Ovo nije prosvjed. Ovo je skup potpore i ograđujemo se od svakog divljaštva i neprimjerene ikonografije. Želimo pružiti potporu hrvatskoj Vladi i svim generalima, a od Vlade tražimo da generalu Gotovini pruži punu pomoć u dokazivanju nevinosti na Haaškome sudu", rekao je novinarima predsjednik županijske HVIDR-e Mladen Spahija.

Dodao je da je sličan skup održan u Kninu, a članovi drniške i vodičke HVIDR-e organizirano su otišli u Split.

Predstavnici osam udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Časničkoga zbora Karlovačke županije i grada Karlovca, Udruge veterana Domovinskog rata i građani okupili su se danas na Trgu Matije Gupca na skupu potpore na kojem su zatražili samo da se utvrdi istina o časnoj borbi i vojničkom djelovanju generala Gotovine te istina o obrambenom i osloboditeljskom značaju Domovinskog rata.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Petar Banić rekao je kako "nema govorancija i politike, a pogotovo ne politikanstva" jer dosadašnju šutnju svojega generala Ante Gotovine doživljavaju kao zapovijed. "Dok god on šuti, i mi ćemo šutjeti", istaknuo je Petar Banić.

Članovi Koordinacije danas su zalijepili oko 800 plakata na istaknuta mjesta diljem Županije na kojima su dvojica generala - Ante Gotovina i Mirko Norac.

Oko 200 hrvatskih branitelja i Siščana na Trgu bana Jelačića u gradskome središtu poduprli su generala Antu Gotovinu pjevajući domoljubne pjesme, noseći hrvatske zastave i natpise.

Predsjednik županijske Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Ante Bobetko istaknuo je da Sisak podupire generala Antu Gotovinu "kao heroja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu", te je od hrvatske države zatražio da učini sve da se ne kriminaliziraju ni Domovinski rat ni hrvatski generali. Pozvao je Siščane da i kad je riječ o uhićenju generala Ante Gotovine budu složni kao što su bili na početku srpske agresije godine 1991. i da svojim dostojanstvom i ponosom brane istinu o Domovinskom ratu te čast i ugled Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Okupljeni građani nosili su plakate s likom generala Gotovine te natpise na kojima je stajalo: "Ante Gotovina - Hrvat" i "Izdan i prodan", a u znak potpore generalu Gotovini klicali su: "Ante, Ante..."

Na skupu u središtu Đakova u organizaciji đakovačke HVIDR-e uvodno su govorili njezin predsjednik Zvonko Volak i predsjednik HVIDR-e Osječko-baranjske županije Ivan Poplašen, koji su od Vlade zahtijevali da pruži pravnu i svaku drugu pomoć generalu Gotovini i svim drugim generalima, što je do sada, istaknuli su, bilo samo obećanje.

Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković (SDP) rekao je kako danas, kao i godine 1990. i 1991., Hrvatska ponovno mora biti jedinstvena i da ponovno moramo zajedno disati. "Hrvatsku su napali Milošević i srbočetnička armija, a nismo mi napali Beograd i Srbiju. Od Vlade, Sabora i Predsjednika ne treba zahtijevati; oni moraju učiniti sve kako bi se obranio Gotovina i svi hrvatski generali koji su još u Haagu, kako bi se obranio Domovinski rat", istaknuo je Zoran Vinković.

Pročitajte više