Potporu radnicima Sljemena izrazili čelnici SSSH-ovih granskih sindikata

Radnicima mesne industrije "Sljeme", koji već deveti dan prosvjeduju na Markovu trgu tražeći obeštećenje radnika nakon likvidacije poduzeća, danas su potporu izrazili granski sindikati udruženi u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Označavajući agoniju radnika Sljemena kao "metaforu privatizacije na hrvatski način" predsjednica SSSH-a Vesna Dejanović izrazila im je potporu u ime 22 sindikata udružena u tu sindikalnu središnjicu.

U Hrvatskoj ima još 200 slučajeva sličnih Sljemenu, a oni koji su za to krivi još slobodo šetaju ulicama. Sustav i institucije države trebaju funkcionirati, lopovi trebaju biti iza rešetaka, a nepravda treba prestati vladati Hrvatskom, istaknula je Dejanović.

Predsjednik Sindikata poljoprivrede Josip Pavić ustvrdio je kako je nasilje nad Sljemenom počelo prije petnaestak godina kad je "špekulantski kapital odlučio logikom pohlepe zatvoriti Sljeme, a ljude poslati na ulicu".

Cilj je bio uložiti par milijuna kuna, prekinuti proizvodnju, a prodajom zemljišta zaraditi 30-ak milijuna eura, istaknuo je.

Markov trg je pravo mjesto za rješavanje pitanja Sljemena jer se nijedna Vlada ne može amnestirati za bijedu u koje je upalo hrvatsko radništvo, samo je pitanje jesu li ljudi koji sjede u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na pravom mjestu.

"Ako jesu, neka to pokažu rješavanjem pitanja Sljemena, a ako nisu neka odu", poručio je Pavić.

Potporu radnicima Sljemena izrazio je predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala Ivan Tomac pozvavši sve opljačkane radnike koji su izgubili radno mjesto da podrže Sljeme.

U ime svojih sindikata potporu su izrazili čelnici granskih sindikata graditeljstva, metalaca, tekstila, kože i obuće, zdravstva, odgoja i obrazovanja.

Glavni povjerenik Sindikata poljoprivrede za Sljeme Branko Mišković ustvrdio je da problem Sljemena može riješiti samo premijer Ivo Sanader.

Za sindikat nije prihvatljiv nijedan sporazum s Upravom Sljemena u kojemu se neće točno precizirati kada će radnici dobiti svoja potraživanja, od koga, koliko će se novca isplatiti i tko će jamčiti isplatu.

Novi pregovori između predstavnika Sindikata poljoprivrede i Uprave Sljemena započeli su danas u 13 sati u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo.

Ne postigne li se nagodba u skladu sa sindikalnim zahtjevima, radnici nastavljaju prosvjed, a sutra će im se na Markovu trgu pridružiti članovi obitelji, bivši radnici Sljemena, te brojni građani Sesveta koje vodi Stožer za obranu Sljemena osnovan pri gradskoj četvrti Sesvete.

Sindikalci su najavili da bi im se sutra na velikom prosvjedu u 12 sati trebali pridružiti i članovi drugih sindikata te građani koji im na taj način žele iskazati potporu.

(Hina) xntod ymd

Pročitajte više