Potpredsjednica Izbornog povjerenstva: Osobe u samoizolaciji moraju ostati kod kuće

POTPREDSJEDNICA Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić-Križanić u N1 Studiju uživo govorila je o tome kako se DIP priprema za izbore te koji su uvjeti već sad poznati za održavanje parlamentarnih izbora 5. srpnja.

"DIP se priprema već dugo. Počeli smo odmah nakon predsjedničkih izbora jer smo u izbornoj godini. Sad treba voditi računa da to nisu neki nadnaravno različiti uvjeti. Promidžba i skupovi nisu pod ingerencijom DIP-a", naglasila je Fabijančić-Križanić.

Kazala je da preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo još nisu stigle jer su izbori tek za mjesec i pol dana, a do onda se situacija može značajno promijeniti. Čim je postalo jasno da će se raspisati izbori, DIP je nabavio zaštitnu opremu računajući na najgori scenarij.

"Nekoliko dana prije izbora DIP će izdati upute na osnovi preporuka HZJZ-a", rekla je.

U staračkim domovima se neće glasati

Nitko neće biti isključen iz izbornog procesa, naglasila je, no primjerice domovi za starije ovaj put neće biti redovna biračka mjesta zbog opasnosti od zaraze. Potvrdila je da, prema sadašnjim informacijama, osobe koje su u samoizolaciji ostaju kod kuće, no i njima će se omogućiti glasanje, kao i svima ostalima koji iz bilo kojeg razloga ne mogu napustiti dom kako bi izašli na biračko mjesto.

"Osobe u samoizolaciji moraju biti kod kuće. Pitanje je koliko će tih birača u samoizolaciji uopće izraziti želju da izađu na izbore, a ako izraze, bit će jednako tretirani kao i drugi birači koji iz bilo kojeg razloga ne mogu iz kuće doći na biračko mjesto pa članovi biračkog odbora dolaze k njima", pojasnila je Fabijančić-Križanić.

Svaki spol mora biti zastupljen s najmanje 40 posto na listama

Komentirala je i neka izborna pravila te rekla da je po izbornoj jedinici moguće potrošiti milijun i pol kuna.

"Svaki spol mora biti zastupljen s najmanje 40% na izbornim listama. Ako zastupljenost nije adekvatna, to je prekršaj i DIP podnosi prekršajnu prijavu Državnom odvjetništvu koji to prosljeđuje sudovima. Novčana kazna je 50.000 kuna", rekla je i dodala da je na posljednjim izborima bilo dosta prekršajnih prijava.

Povećana disciplina

Istaknula je da su sudionici u izborima sve discipliniraniji.

"Razlog discipliniranosti je i taj što DIP ima aplikaciju na stranici, sve je vidljivo, donatori, iznosi donacija, ulazi/izlazi računa... Što je vidljivost veća, to je discipliniranost veća", dodala je.

Za osam dana, točnije 3. lipnja, DIP počinje sa zaprimanjem kandidatura, a one se predaju puna dva tjedna.

"DIP će do 14. lipnja zaprimati liste u Hrvatskom saboru zbog veličine prostora. Kroz dan-dva na našim stranicama bit će objavljene upute o uvjetima pod kojima se predaju kandidature", zaključila je Fabijančić-Križanić.

Pročitajte više