Potpredsjednica SAD-a ide na granicu Sjeverne i Južne Koreje

Foto: EPA

AMERIČKA potpredsjednica Kamala Harris posjetit će u četvrtak demilitariziranu zonu (DMZ) koja razdvaja Korejski poluotok tijekom boravka u Južnoj Koreji, objavila je jutros Bijela kuća.

Taj posjet, kako se navodi, naglašava "angažman SAD-a vezano uz prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja", a potpredsjednica Harris će odati počast "zajedničkoj žrtvi" desetaka tisuća američkih i korejskih vojnika koji su se zajedno borili u Korejskom ratu.

Rat je okončan 1953. prekidom vatre, no trajni mir nikada nije potpisan.

Potez koji bi mogao izazvati bijes Sjeverne Koreje

Taj bi posjet mogao izazvati bijes Sjeverne Koreje koja je za predsjednicu američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja je DMZ posjetila prošlog kolovoza, kazala da je "rušiteljica mira i međunarodne stabilnosti".

Pjongjang je upozorio da Južna Koreja i Sjedinjene Države riskiraju započinjanje rata nakon što su dva saveznika u ponedjeljak započela svoje prve zajedničke pomorske vježbe u pet godina u blizini poluotoka.

Harris se u ponedjeljak u Tokiju sastala s japanskim premijerom Fumiom Kishidom, u povodu pogreba Shinza Abea, a tom prilikom je razgovarala i s južnokorejskim premijerom Hanom Duck-soom koji je rekao da bi njezin posjet DMZ-u bio "simbolički izraz predanosti SAD-a sigurnosti i miru na južnokorejskom poluotoku".

Pročitajte više