Potpredsjednica Vlade J. Kosor u B. Manastiru

U povodu Dana grada Belog Manastira i blagdana zaštitnika grada sv. Martina potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas Dom za starije i nemoćne osobe, obnovu kojeg je to ministarstvo financiralo s 2,1 milijun kuna. L

Riječ je o drugom takvom domu u Hrvatskoj, u kojemu se u sklopu pokusnog projekta Ministarstva osigurava smještaj stalnim korisnicima i provode programi poludnevnog i dnevnog boravka, te stacionarnog smještaja slabije pokretnih osoba. Osim 22 zaposlenika u Domu će raditi 40 dobrovoljaca.

Otvarajući objekt u nazočnosti županijskih i gradskih čelnika, ministrica Kosor je kazala kako se tim činom želi pokazati kako Vlada ima razumijevanja za potrebe starijih osoba, te da im se raznim projektima pomoći želi poručiti da ne smiju i neće biti ostavljeni.

Odlukom Gradskog vijeća potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor na svečanosti je uručeno priznanje počasne građanke za prinos u rješavanju prava hrvatskih branitelja, pomoći područjima posebne državne skrbi i obnovi danas otvorena Doma.

Zamoljena da komentira događaje prije raspisivanja predsjedničkih izbora, Kosor je izjavila novinarima kako će po najavama kampanja biti žestoka, a po nekim naznakama i "prljava". Dodala je da ona u tome neće sudjelovati jer će voditi afirmativnu kampanju, s vrlo jasnim programom, ali će biti spremna uzvratiti na moguće udarce.

"Vjerujem da će birači prepoznati moje viđenje institucije predsjednika države, koji prije svega mora štititi državne i nacionalne interese te ih svakodnevno promicati", ocijenila je.

Na novinarski upit o početnim napadima predsjednika Stjepana Mesića na nju kazala je kako je u Mesića uočila neočekivanu nervozu još kad je kandidirana i nakon prvih istraživanja javnosti koja joj idu u prilog. "Ta nervoza je nepotrebna" jer kaže, "svatko tko pretendira na dužnost predsjednika države mora dokazati da se može snaći u svim okolnostima, da je stabilna i da nije osvetoljubiva osoba".

Na upit smatra li da je predsjednik Mesić u dosadašnjem mandatu dostojno zastupao državne interese, ministrica je kazala kako će o tome progovoriti u samoj kampanji, ali kako misli da se "taj posao može raditi drukčije i bolje".

U sklopu proslave Dana grada prijepodne su položeni vijenci na belomanastirskom gradskom groblju i služena misa u župnoj crkvi sv. Martina. Svečanost se nastavlja polaganjem temeljnog kamena za gradnju nove regionalne tržnice, vrijednost koje se procjenjuje na 5,8 milijuna kuna, te svečanom sjednicom Gradskog vijeća, na kojoj će se predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu uručiti priznanje počasnoga građanina Belog Manastira.

(Hina) xivuč ydd

Pročitajte više