Potpredsjednica Vlade Kosor primila članove obitelji Zec

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor primila je danas članove obitelji Zec, Dušana i Gordanu, i uručila im Vladinu odluku o dodjeli jednokratne pomoći od 1,5 milijuna kuna, a novac će im biti doznačen na žiroračun.

Potpredsjednica Kosor izjavila je novinarima da je Dušana i Gordanu Zec izvijestila o jučerašnjoj Vladinoj odluci da im dodijeli jednokratnu novčanu pomoć, jer su kao maloljetnici ostali bez roditelja i hranitelja, skrbi i sredstava za život.

"Mislimo da će taj novac poslužiti za stvaranje preduvjeta za (njihov) samostalan život u budućnosti", kazala je Kosor, dodavši da su razgovarali o mnogim stvarima i da je izrazila duboko suosjećanje zbog njihove obiteljske tragedije i poželjela im puno sreće i zdravlja u životu. "Puno smo razgovarali o njihovoj budućnosti i o tome što dolazi, čime se bave, o čemu razmišljaju i maštaju. Bio je to vrlo zgodan susret i razgovor i dogovorili smo se da ćemo se susresti opet", istaknula je Kosor.

Dušan Zec zahvalio je potpredsjednici Kosor, Vladi i premijeru "na našem dogovoru", odvjetniku njihove obitelji Anti Nobilu te svim medijima koji su pratili "njihov slučaj".

Za obitelj Zec javnost je doznala u početku rata 1991. kad su pripadnici pričuvnog sastava MUP-a u Zagrebu ubili Mihajla, njegovu suprugu Mariju i njihovu 12-godišnju kćer Aleksandru. Iako su počinitelji priznali zločin, zbog proceduralne pogreške nikada nisu kazneno odgovarali.

Ostalih dvoje preživjele maloljetne djece, Gordana i Dušan, od 1991. žive u Banjoj Luci kod bake, s kojom su zajedno zagrebačkom Općinskom sudu uložili tužbu protiv hrvatske države, tražeći 1,5 milijuna kuna naknade štete, upravo koliko im je Vlada odlučila isplatiti jednokratnom novčanom pomoći.

Pročitajte više