Potpredsjednik britanske vlade demantirao optužbe: "Nisam spolno uznemiravao aktivisticu"

Screenshot: YouTube

POTPREDSJEDNIK britanske vlade Damian Green odbio je optužbe za spolno uznemiravanje koje je protiv njega iznijela bivša aktivistkinja Konzervativne stranke.

Kate Maltby, bivša konzervativna aktivistkinja, danas književnica, optužila je Damiana Greena da joj je stavio ruku na koljeno kada su se 2015. sastali u pubu te da joj je poslao "sugestivan" sms pošto je njezina fotografija bila objavljena u jednom listu.

"Sumnjam da ste mogli i zamisliti koliko sam se osjećala loše, neugodno i kompromitirano na poslovnom planu. Možda čak niste ni pomislili da činite nešto loše. U tome i jest problem", napisala je Kate Maltby u napisu objavljenom u dnevniku Timesu.

Green je odbio te optužbe. "Potpuno je krivo reći da sam joj iznio seksualne ponude. Te lažne tvrdnje koje su me zaprepastile, iznimno su uvredljive, osobito zbog toga što dolaze od osobe koju sam smatrao prijateljem", rekao je.

Pokrenuta istraga

Therasa May, koja poznaje Greena iz studentskih dana, zatražila je pokretanje istrage radi utvrđivanja činjenica.

Damian Green je najistaknutiji političar upleten u aferu spolnog uznemiravanja koja potresa britansku političku pozornicu nakon slične afere u Americi koje je glavni protagonist filmski producent Harvey Weinstein.

Druga aktivistkinja, Bex Bailey, članica Laburističke stranke, rekla je da je bila žrtva silovanja člana iste stranke koji je bio stariji i iskusniji od nje, na stranačkom događanju 2011. kada je imala 19 godina.


"Bila sam prestrašena i posramljena, nisam htjela da to itko dozna. Bila sam i zabrinuta da me neće htjeti slušati ako progovorim", rekla je za radijsku postaju BBC 4, tumačeći zašto tada nije podigla tužbu.

Stranka reagirala na optužbe

"Trebalo mi je vremena da pronađem hrabrosti i razgovaram o tome s jednim članom stranke. No kada sam to povjerila osobi iz vrha stranke, rekao mi je da o tome ne govorim", dodala je.

Glasnogovornik Laburističke stranke rekao je da stranka "iznimno ozbiljno" shvaća tu optužbu te da je pokrenula internu istragu, zatraživši i pomoć policije.

Čelnik stranke Jeremy Corbyn čestitao je Bex Bailey što je bila "tako odvažna i javno progovorila o onome što joj se dogodilo".

"U Laburističkoj stranci nećemo imati razumijevanja za seksizam, uznemiravnja i zloporabu bilo koje vrste. Odlučni smo u nakani da ih iskorijenimo po svaku cijenu", dodao je.

Pročitajte više