Potpredsjednik Europske komisije: Hrvatska sigurno ide prema euru

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

HRVATSKA je na dobrom putu prema uvođenju eura 2023. godine, ali bi eventualno novo zatvaranje gospodarstva zbog niske procijepljenosti moglo otežati taj put, rekao je izvršni potpredsjednik EK zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis na konferenciji "Hrvatska - na putu za euro".

Tijekom konferencije u organizaciji poslovnog tjednika Lider i predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Dombrovskis je rekao da se hrvatski gospodarski oporavak odvija dobro, dodavši kako Hrvatska radi izvanredan posao imajući u vidu potrese koji su dodatno otežali probleme s pandemijom. Istaknuo je da investicije rastu, kao i broj radnih mjesta, a gospodarstvo se oporavlja.

 

"Moguće je još jedno zatvaranje gospodarstva"

Naveo je, međutim, da se Hrvatska mora oporaviti od krize, kao i sve zemlje Europske unije. Pretpostavlja da će Hrvatska naredne godine postići gospodarsku razinu otprije krize. Prema njemu, veliki rizik je u niskoj procijepljenosti jer je cijepljeno samo 50.8 posto ljudi.

"Ako se zdravstvena situacija pogorša, moguća su daljnja ograničenja i još jedno zatvaranje gospodarstva, a ako se to dogodi, naravno da će utjecati i na ritam oporavka , makroekonomske poteškoće i ranjivost te na loše zajmove i javni dug", naglasio je Dombrovskis. Uvođenje eura poslat će, kaže, pozitivan signal investitorima. Predviđa i rast standarda hrvatskih građana.

"Javnu administraciju i pravosuđe morate učiniti učinkovitijim", naveo je dodavši da će se Hrvatska u eurozoni pridružiti i bankovnoj uniji. Kovanice kune će se, inače, u komercijalnim bankama moći mijenjati tri godine nakon uvođenja eura, a novčanice neograničeno.

Sve cijene bit će izražene i u kunama i u eurima

"Nitko ne smije uvođenje eura koristiti kao ispriku za rast cijena. Ljudi se brinu da će ih trgovine početi varati", rekao je Dombrovskis, ali je najavio i da će nakon, ali i prije uvođenja eura, sve cijene biti izražene i u kunama i u eurima. Istaknuo je da je trenutno 60 posto hrvatskih građana za uvođenje eura, ali da postoje i oni koji se tome protive, a koje bi trebalo dobro informirati posredstvom kampanje. Istaknuo je, isto tako, da će Hrvatska moći uvesti euro tek kada ispuni sve uvjete konvergencije.

"Ako se 2022. svi uvjeti ispune, Vijeće Europske unije će donijeti odluku o tome hoće li dopustiti da se euro uvede 1. siječnja 2023. u Hrvatskoj. Reforme su neophodne za oporavak, koji će biti trajan", zaključio je Dombrovskis.

Pročitajte više