Potpredsjednik vlade Granić optimist pred dolazak Del Ponte

POTPREDSJEDNIK Vlade Goran Granić izjavio je u petak da s optimizmom gleda na skori sastanak s glavnom haškom tužiteljicom Carlom Del Ponte koja u Zagreb dolazi 6. listopada.

Tada će se, uvjeren je, vrlo precizno i jasno dogovoriti ocjena ukupne suradnje hrvatske Vlade i Haaga, ali i slučaja generala Ante Gotovine.

Granić je na susretu s novinarima opetovao da Gotovina nije pod hrvatskom ingerencijom, da u protekle dvije godine Vlada nije dobila niti jedan dokaz koji bi upućivao da je general, kojega Haag optužuje, u RH.

"Oni koji tvrde da imaju informaciju da je Gotovina u Hrvatskoj ili će tu informaciju dati, ili će šutjeti", poručio je Granić koji je dan ranije bio u Haagu gdje se susreo s glavnom haškom tužiteljicom.

Odbio je komentirati izjavu glasnogovornice glavne haške tužiteljice Florance Hartmann danu nakon sastanka ocijenivši da je bila nepotrebna i da nije bila u funkciji održanog sastanka kojega, kaže, mogu komentirati samo on i Del Ponte.

Hartmann je kazala da "Tužiteljstvo i Hrvatska imaju potpuno suprotne informacije" o tome gdje se skriva general Gotovina.

"Naše informacije potvrđuje da je Gotovina u Hrvatskoj", rekla je u četvrtak Hartmann.

Potpredsjednik Vlade navodi da sve što se u zadnje vrijeme radi između Zagreba i Haaga ima za cilj da ocjena suradnje Tribunala i Vlade bude temeljena na stvarnim činjenicama. On je kazao kako Hrvatska očekuje da će ona biti pozitivna jer je uvjerena da se način na koji izvršava svoje obveze mora ocijeniti pozitivno.

Navodi da već više od 3-4 tjedna Vladin Ured za suradnju s Haagom i tužiteljičin ured rade inventuru svakog konrektnog zahtjeva Haaga.

Granić je istaknuo da Hrvatska predlaže da se 6. listopada sačini zapisnik sa utvrđenom situacijom oko svakog slučaja kako se ubuduće ne bi događali nesporazumi. Za sadašnje stanje kaže da je neodrživo, da ne koristi ni Vladi ni Tribunalu.

Potpredsjednik Vlade novinarima je rekao da na haškom sastanku nije bilo govora o novim optužnicama. Izvijestio je da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić predao izvješće s oko 4.000 postupaka vezanih za ratne zločine koje je Državno odvjetništvo vodilo od 1991. do danas.

Uvjeren je da će suradnja Državnog odvjetništva i glavne haške tužiteljice u narednom razdoblju biti vrlo intenzivna jer je najavljeno da će RH od Haaga preuzeti neke slučajeve. Koji bi to slučajevi konkretno mogli biti nije se razgovaralo, rekao je.

Zajednički poslovi vjerojatno će biti tema sastanka i dogovora između Del Ponte i Bajića tijekom njezina sljedećeg posjeta Zagrebu, rekao je potpredsjednik Vlade Goran Granić.

Pročitajte više