Potpredsjednik Vlade Hebrang: 2004 - godina krpanja proračunskih rupa

POTPREDSJEDNIK Vlade i šef Koordinacije za gospodarstvo Andrija Hebrang izjavio je danas da će ova godina biti teža od prijašnjih, da će biti godina krpanja proračunskih rupa, koje se po prvim spoznajama mjere u milijardama kuna.

Podsjetio je na visoko zaduženje u inozemstvu i uz već započete investicije ograničeno novo zaduživanje.

Samo u sustavu zdravstva trenutačni je dug 7,2 milijarde kuna, rekao je Hebrang novinarima nakon sjednice Koordinacije za gospodarstvo.

Opovrgnuo je tvrdnje i medijske napise da je ukinuo neke započete investicije u zdravstvu, te pojasnio da su neke investicije samo odgođene za tri mjeseca, odnosno dok se ne donese cjelovit proračun za 2004.

Konačna izrada proračuna počet će nakon 15. veljače, do kada Vlada treba donijeti uredbu o novom ustroju uprave, nužnoj za raspored državnog novca po ministarstvima i drugim državnim tijelima.

Hebrang je najavio da nova vlada ničim neće kočiti razvoj gospodarstva. Ilsutrirao je to primjerom brodogradnje koja će i dalje dobivati državne subvencije, ali će Vlada zauzvrat tražiti da se specificiraju proizvodi koji se ugrađuju u brodove, a koji se mogu izraditi u domaćim radionicama.

Taj posao će se obaviti uz pomoć Hrvatske gospodarske komore, a Vlada time želi osigurati da brod izgrađen u domaćim brodogradilištima uistinu postane izvozni proizvod, rekao je potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang.

Pročitajte više