Potpredsjednik Vlade Simonić na konferenciji o Romima

ROMIMA u Hrvatskoj se želi omogućiti život dostojan čovjeka, a mjerama koje sadrži Nacionalni program nastoje se zakonske odredbe o jednakosti, ravnopravnosti, socijalnoj pravdi i poštivanju prava čovjeka pretvoriti u stvarnost na svim područjima RH na kojima Romi žive, rekao je u utorak u Budimpešti potpredsjednik hrvatske Vlade Ante Simonić.

Simonić je to rekao u govoru sudionicima Konferencije o Romima koja se u utorak i srijedu održava u Budimpešti i koja za cilj ima potaknuti rješavanje romskog problema u središnjoj i istočnoj Europi.

Siromaštvo Roma, najveće i najbrže rastuće europske manjine, jedan je od najvećih problema tranzicijskih zemalja koji one moraju riješiti na putu približavanja Europskoj uniji. Na to su ih upozorile mnoge međunarodne organizacije, među kojima i Svjetska banka u izvješću "Romi u Europi koja se širi: Prekidanje kruga siromaštva", objavljenom prije točno tjedan dana.

Izvješće je i bilo pripremljeno za konferenciju o Romima koja se održava pod pokroviteljstvom Svjetske banke, Instituta za otvoreno društvo Georga Sorosa i Europske komisije.

"Ova konferencija mogla bi označiti preokret za Rome", rekao je predsjednik Svjetske Banke James Wolfensohn. "Oni koji sudjeluju pokazuju novu svijest da pitanje Roma ne bi trebalo promatrati u okviru ljudskih prava i diskriminacije, već i kao temeljno gospodarsko i društveno pitanje. Europa ne smije ostaviti Rome iza sebe", rekao je.

Izvješće Svjetske banke obuhvaća stanje u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj, a primjeri su uzimani i iz Češke, Makedonije, Srbije i Crne Gore i Španjolske.

Izvješće poziva na suradnju između vlada, Roma, međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i zajednica kako bi se osigurala politika uključivanja Roma i borba protiv siromaštva.

Pročitajte više