Potpredsjednik Vlade Uzelac za srpske medije: Odluka Ustavnog suda je neprihvatljiva

"KAKO to da Ustavnom sudu ne para oči činjenica da baš time na najgrublji i svima jasan način vrijeđa načelo tajnost izbora na biračkom mjestu", zapitao se potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac u komentaru nedavne odluke hrvatskog Ustavnog suda za srpsku agenciju Tanjug.

Neprihvatljivo

Uzelac je izjavio, kako je Ustavni sud vratio sve na ranije rješenje koje je za srpsku manjinu bilo apsolutno neprihvatljivo jer se birači na izbornom mjestu obvezuju da se javno izjasne za koga hoće, a za koga neće glasati.

Podsjetimo Ustavni sud donio je odluku o ustavnosti izmjena Zakona o nacionalnim manjinama i ukinuo sporne stavke o izboru manjinskih predstavnika u Sabor. Tako je jednoglasno ukinut članak Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je Srbima jamčio najmanje tri saborska mjesta. U članku 1. pisalo je da manjine zastupljene s više od 1,5 posto idu na opće izbore, dok one kojih ima manje imaju dvostruko pravo glasa. S obzirom na to da zakon o izboru zastupnika u Sabor predviđa da se najmanje tri mjesta rezervirana Srbima daje listi koja je osvojila većinu u svim izbornim jedinicama, bilo je jasno da se time pogoduje SDSS-u. I te su odredbe ukinute.

Na jesen kompromisno rješenje


"Predsjednica suda Jasna Omejec tvrdi da se zabrana mijenjanja propisa unutar godinu dana prije izbora ne odnose na nacionalne manjine, što nema nikakve logike, a predstavlja i diskriminaciju prema njima", rekao je pak predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović za srpske medije, najavljujući razgovore s premijerkom Jadrankom Kosor.

Stanimirović je ostavio otvorenom mogućnost da se ove jeseni donesu izmjene koje bi pogodovale nacionalnim manjinama i to  bilo da se uvede dodatno pravo glasanja ili drugačiji cenzus.
 

Pročitajte više