POTRAGA ZA NESTALIM POMORCEM

Potraga na Atlantiku: Vrlo brzo stižu nove satelitske snimke

Foto: Facebook, maritimebulletin.net, N1

NAKON što je prekinuta aktivna potraga za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i ostalim pomorcima nestalim na Atlantiku, s nestrpljenjem se čekaju nove satelitske snimke.

Potraga je sada u fazi aktivnog motrenja, što znači da brodovi više ne skreću s kursa kako bi tražili nestale pomorce, nego pojačano motre na svojim rutama preko Atlantika.

Subotnje satelitske snimke područja Atlantika na kojem bi se mogli nalaziti nestali pomorci nisu pokazale ništa, a obitelj Dine Miškića i svi ostali koji su zabrinuti za sudbinu nestalih pomoraca sada očekuju nove satelitske snimke koje bi trebale stići vrlo brzo.

O tome je u Dnevniku HRT-a govorila Maja Markovčić Kostelac, izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA).

"Sateliti nisu fotoaparati"

"Sada je potraga u drugoj fazi i mi ćemo se i dalje uključivati sa satelitskim motrenjem", rekla je dodavši kako aktivno motrenje znači da svi brodovi koji prolaze tim područjem pozorno motre svim raspoloživim sredstvima na brodovima te da se to doista i događa.

"Sateliti nisu fotoaparati, oni nadlijeću zemljanu orbitu u određenoj dinamici, a ovo se područje na žalost nalazi u zoni u kojoj je relativno najrjeđi promet satelita. Koristimo dva načina snimanja - optički i radarski (SAR). I jedni i drugi imaju dobre i loše strane. SAR radari daju širu, ali manje preciznu sliku i nisu toliko dobri za traganje za gumenim objektima. Optički radar daje nešto poput fotografije, ali na užem području", pojasnila je Markovčić Kostelac.

O koliko se golemom području radi najbolje govori podatak da se pretražuje površina oceana usporediva s površinom tri Hrvatske, više od 1000 nautičkih milja od najbližeg kopna.

 

Pročitajte više