Potraga za zaštitom trudnica od malarije dovela do neočekivanog oružja protiv raka

Foto: 123rf

ZNANSTVENICI su možda napravili veliki korak prema lijeku za rak slučajnim i neočekivanim otkrićem da protein u parazitu uzročniku malarije služi kao učinkovito oružje protiv zloćudnih bolesti.

Danski istraživači su svojstvo proteina uočili tijekom potrage za načinom kako zaštiti trudnice od malarije, koja može izazvati velike probleme jer napada posteljicu koja povezuje plod sa zidom maternice.

Znanstvenici su kombinirali protein s cjepivom protiv malarije i otkrili da on može prodrijeti u stanice, nakon toga su dodali otrov i iskoristili ga za penetraciju i unutarnje ubijanje zloćudnih stanica. Pokusi su pokazali da se protein uvijek veže uz isti ugljikohidrat i da može ubrzati rast posteljice, ali i da se istovremeno može iskoristiti za borbu protiv tumora iako u drugoj, ubojitoj kombinaciji.

> S Kube stiže učinkovito cjepivo protiv raka pluća

"Znanstvenici su desetljećima istraživali sličnost između načina na koji rastu posteljica i tumor," rekao je Ali Salanti sa Sveučilišta u Kopenhagenu. "Posteljica u nekoliko mjeseci izraste od jedne stanice u organ težak oko jednog kilograma i snabdijeva plod kisikom i hranjivim tvarima u relativno stranoj okolini. Na neki način, tumor radi istu stvar, on agresivno raste u relativno stranoj okolini."

Stručnjaci su već testirali "naoružavanje proteina" za borbu protiv tumora u miševa, a ohrabrujući rezultati su objavljeni u žurnalu "Cancer Cell". Znanstvenici se nadaju da će pokusi na ljudima započeti u roku od četiri godine.

"Najveće je pitanje hoće li to raditi u ljudskom tijelu, i može li ono podnijeti potrebne doze bez nuspojava," rekao je Salanti. "Ali mi smo optimistični jer se protein naizgled uvijek veže za isti ugljikohidrat koji se može pronaći samo u posteljici i stanicama tumora kod ljudi," citira Independent.

Pročitajte više