Potražnja za novim automobilima u Europi pala je u siječnju

Ilustracija: EPA

POTRAŽNJA za novim automobilima u Europi osjetno je pala u siječnju zbog izmjena poreznog sustava u pojedinim zemljama, slabijeg globalnog gospodarstva i neizvjesnosti povezane s Brexitom, izvijestilo je Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

U siječnju je u 26 zemalja EU-a (bez Malte, za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 956.779 novih automobila, 7,5 posto manje nego u prvom prošlogodišnjem mjesecu.

Britanija nije uključena u podatke za siječanj.

Potražnju prigušilo i slabljenje globalnog gospodarstva

Među razlozima smanjene potražnje u ACEA-i podsjećaju na najavljeno povećanje poreza na automobile u pojedinim zemljama EU-a zbog kojih su kupci u prosincu pohitali u autosalone. Stoga je u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu broj registriranih novih automobila u 27 zemalja EU-a poskočio 21,4 posto.

Potražnju za novim automobilima na početku nove godine prigušilo je i slabljenje globalnog gospodarstva te neizvjesnost oko britanskog izlaska iz EU-a, piše ACEA.

Među najvećim je europskim tržištima najveći pad potražnje u siječnju zabilježen u Francuskoj, za 13,4 posto. Prate je Španjolska s padom od 7,6 posto, Njemačka, gdje se potražnja smanjila 7,3 posto, te Italija s 5,9 posto manje registriranih novih automobila.

Manju potražnju za novim automobilima bilježile su i stare i nove zemlje EU-a, i to u gotovo identičnom postotku.

U Hrvatskoj je pak u siječnju registrirano četiri posto više novih automobila nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, ukupno 3709. Povećanje je ipak osjetno slabije nego u prosincu kada je njihov broj poskočio za 72,9 posto.

Pročitajte više