Potrebno je više žena u mirovnim snagama UN-a

Foto: FAH

VIŠE žena mora biti uključeno u mirovne misije Ujedinjenih naroda kako bi pomogle vratiti vjerodostojnost UN-ovim vojnicima optuživanima za spolno nasilje i kako bi zaštitile žene u sukobima, rekli su u četvrtak govornici na summitu UN-a o obrani među kojima je bila glumica i aktivistica Angelina Jolie.

Holivudska glumica koja aktivno sudjeluje u kampanji stop spolnom nasilju u sukobima pridružila se ministrima obrane i vojnim zapovjednicima iz sedamdesetak zemalja koji su u Londonu razgovarali o tome kako poboljšati djelotvornost mirovnih operacija.

Ministar obrane Michael Fallon i drugi govornici pozvali su zemlje članice UN-a da udvostruče broj žena pripadnica mirovnih snaga do 2020. godine.

Trenutačno  žene čine samo četiri posto mirovnih snaga u 16 misija diljem svijeta.

Istražuju se navodi

UN upravo istražuje tužbe protiv stranih pripadnika mirovnih snaga u Srednjoafričkoj Republici koje se tereti za spolnu eksploataciju djecu kao i tužbe protiv pripadnika mirovnih snaga u Južnom Sudanu koji nisu zaštitili žene od silovanja i premlaćivanja u napadu na humanitarne radnike.

Konačnom izjavom sudionici summita pozivaju glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da udvostruči broj žena u mirovnim snagama do 2020.

Jolie, koja je u Londonu bila u svojstvu posebne izaslanice UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR), pokrenula je 2012. s bivšim britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom inicijativu za zaustavljanje seksualnog nasilja u sukobima.

Skupine za ženska prava odavna lobiraju za uključenje više žena u sve aspekte mirovnih misija u svijetu, no broj žena sporo raste.

Pročitajte više