Potres od 26. prosinca osjetio se diljem Zemlje

SNAŽAN potres od 26. prosinca s epicentrom u vodama indonezijskog otoka Sumatre, koji je prouzročio rušilački plimni val u južnoj Aziji, osjetio se na čitavoj površini Zemlje bez iznimke, prema rezultatima više znanstvenih istraživanja.

U potresu i tsunamiju koji je slijedio smrtno su stradale 184.000 ljudi u 11 zemalja uz obalu Indijskog oceana. Podaci prikupljeni tijekom potresa počinju se obrađivati, a američki časopis "Science" od petka objavio je više radova o tome.

Potres koji je zahvatio područje dugo 1.250 kilometara i trajao rekordnih 10 minuta uzdrmao je cijeli planet, a seizmolozi su tjednima mogli bilježiti valove koje je prouzročio glavni udar, tvrdi znanstvena ekipa koju predvodi Jeffrey Park sa sveučilišta Yale.

Pod utjecajem seizmičkog udara jakosti 9,1 do 9,3 stupnja Richtera. Zemlja je počela vibrirati poput zvona kada se po njemu udari čekićem, s otklonom od 17 minuta, kako su izračunali. Sličan se fenomen dogodio u najvećem potresu u XX. stoljeću jakosti 9,6 stupnjeva koji je 1960. pogodio Čile.

Znanstvenici su usto otkrili da se u Šri Lanki koja je više od 1.800 kilometara udaljena od epicentra potresa od 26. prosinca, razina tla podigla za gotovo 10 centimetara. Pukotina nastala zbog pomicanja slojeva Zemlje proširila se s juga prema sjeveru, kao što su pokazali mjerni uređaji Doppler.

Seizmografi u Rusiji zabilježili su više frekvencije potresa, jer se širio u njihovu pravcu, dok su frekvencije bile niže u Australiji, s udaljavanjem valova od mjernog mjesta.

Pročitajte više