Potres pomaknuo otočiće kod Sumatre

POTRES u Aziji u kojem je u nedjelju poginulo više od 29.000 ljudi, bio je tako snažan da je zaljuljao Zemlju oko osi i promijenio zemljovide Azije pomaknuvši otočiće kod Sumatre, ocijenili su u utorak američki geofizičari.

Potres magnitude 9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, s epicentrom 250 km jugoistočno od Sumatre, vjerojatno je pomaknuo najmanje otoke regije za oko 20 metara, drži stručnjak američkog geološkog instituta (US Geological Survey) Ken Hudnut.

"Potres je promijenio zemljovide", rekao je Hudnut, prenosi AFP. "Na temelju seizmičkih obrazaca, možemo reći da su se neki mali otoci na jugozapadu Sumatre pomaknuli za 20 metera prema jugozapadu. To veliki pomak", dodao je.

Postoji mogućnost da se i sjeverozapadni vrh indonežanskog teritorija Sumatre pomaknuo prema jugozapadu za oko 36 metara, drži isti stručnjak.

Energija nastala u sudaru dviju tektonskih ploča, koji je izazvao potres, također je mogla zaljuljati Zemlju oko osi, ocijenio je Hudnut.

"Možemo otkriti vrlo lagane pomake Zemlje i mislim da se ona zaljuljala u svojoj orbiti kada se dogodio potres zbog velike količine oslobođene energije", rekao je Hudnut.

Stuart Sipkin, istraživač potresa u nacionalnom informativnom centru USGSM u Gouldenu u Coloradu ocijenio je da su se pomaknuli otoci na pučini Sumatre, ali ne vodoravno već okomito i nešto više izronili iz mora.

"Indijska ploča je potonula ispod ploče Mianmara, ali držim da je kretanje otoka bilo okomito, a ne vodoravno", zaključio je.

Pročitajte više