Potres u Čileu 800 puta jači od potresa u Haitiju

SUBOTNJI potres u Čileu bio je magnitude 8,8 stupnjeva prema Richteru i jedan je od najsnažnijih dosad zabilježenih. Potres u Čileu je, kako prenosi CNN, bio 700 do 800 puta jači od onog magnitude 7,0 stupnjeva prema Richteru koji je u siječnju pogodio Haiti, ali je bio manje razoran.

Podsjetimo, broj poginulih u potresu u Haitiju je narastao na oko 220 tisuća, a oko 1,2 milijuna ljudi je ostalo bez krova nad glavom, dok se broj poginulih u Čileu zasad kreće oko 300, a bez domova je ostalo oko 1,5 milijuna ljudi. Očekuje se kako će broj poginulih u Čileu još rasti, ali ta je brojka još uvijek daleko od one iz Haitija.

"Čile se naučio nositi s potresima"

Stručnjaci pojašnjavaju kako je toliko silan potres u Čileu imao posljedice manje katastrofalne od onih u Haitiju iz nekoliko razloga. Prvi je što je epicentar potresa u Haitiju bio bliže površini, na dubini od 13 kilometara, dok je epicentar potresa u Čileu bio na dubini od 35 kilometara.

Drugi je taj što je Čile u svojoj povijesti preživio brojne potrese pa se, kako navode stručnjaci, "naučio nositi s njima" - Čileanci grade zgrade koje su fleksibilnije i tako otpornije na podrhtavanja tla. "Suprotno, Haiti je bio dramatično nepripremljen na katastrofu", naveo je Roger Musson, šef britanske Seizmološke službe, koji je u razgovoru za Sky News pojasnio kako Haićani nisu prepoznali da se nalaze na području kojem prijete potresi pa nisu ni gradili kuće i zgrade u skladu s tim. "Također, Haiti je toliko siromašna zemlja da nisu imali ni sredstava da grade sigurnije zgrade", dodao je Musson.

I nedjeljno jutro Čileanci dočekali u strahu, vlasti stanovništvo rastjeruju suzavcem i vodenim topovima

Čileanci su se i u nedjelju ujutro probudili uz podrhtavanje tla. Među stanovništvom vlada panika jer strahuje kako bi se mogao ponoviti jučerašnji užas. Očajno stanovništvo u ruševinama supermarketa traga za hranom i vodom, a vlasti su tijekom jutra bile primorane okupljene mase rastjerivati suzavcem i vodenim topovima.

Pročitajte više