Potres u Čileu: Broj mrtvih narastao na 723

BROJ mrtvih iz potresa koji je u subotu pogodio Čile narastao je na 723 od kojih je čak 544 poginulo u pokrajini Mauloe.

Najviše je stradalih u toj pokrajini i pokrajini Bio Bio gdje su živote u razornom potresu izgubile 64 osobe. Spasioci u ovome trenutku traže preživjele u ruševinama zgrade sa 15 katova u gradu Concepcionu, koji je udaljen 115 kilometara od epicentra razornog potresa jačine 8,8 stupnjeva, piše CNN.

> Trebamo li se bojati: Dolazi li novo doba potresa?

> Potres u Čileu: Otac i kći preživjeli pad s trinaestog kata

Vlasti vjeruju kako bi čak 40 do 50 osoba moglo biti zarobljeno u toj zgradi, no nije poznato ima li u njoj još preživjelih. Spasioci su danas čuli tri zarobljene osobe koje su vikale iz jednog od stanova u toj zgradi. Svjetska zdravstvena organizacija je izvijestila kako se u potresu srušilo šest bolnica dok su dvije oštećene. Obavijestili su i kako nedostaje medicinskog osoblja.

Čileanska vojska organizirala je šest poljskih bolnica, a u svaku od njih se može primiti 60 pacijenata. SZO je pozvao zemlje u regiji da pošalju poljske bolnice i generatore u Čile. Ministar obrane Francisco Vidal optužio je vojsku zbog toga što nisu izdali upozorenje zbog dolazećeg tsunamija, što bi omogućilo stanovnicima na obali bijeg u viša područja.

Čile zatreslo još 90 potresa

Nakon razornog potresa i predsjednica Čilea Michelle Bachelet je izjavila kako je mala mogućnost od pojave tsunamija. U visokom valu koji je nakon potresa pogodio otok Juan Fernandez poginulo je najmanje osam ljudi, dok ih se još osam smatra nestalima. Potres jačine 8,8 stupnjeva koji je u subotu pogodio Čile bio je peti najjači od 1900. godine. Nakon njega područje je zatreslo još više od 90 potresa u rasponu jačine od 4,9 do 6,9 stupnjeva.

Pročitajte više