Potres u Čileu: Otac i kći preživjeli pad s trinaestog kata



JEDNA od nevjerojatnih priča čileanskog potresa ona je o Albertu Rozasu i njegovoj sedmogodišnjoj kćeri, koji su pali s 13. kata zgrade koja se urušavala u gradu Concepcionu i pretrpjeli samo nekoliko posjekotina i masnica.

Rozas je, kad je osjetio podrhtavanje tla, svoju kćer odvukao u kupaonu i tamo čekao da potres prestane. Potres nije prestao, nego se zgrada urušila. Rozas je ispričao kako nije imao pojma što je gore a što dolje dok nije pogledao kroz prozor svog stana i iznad njega vidio mjesec. On i kći imali su sreće, jer su prošli gotovo neozlijeđeni. 


Pljačkanje veliki problem

Spasioci procjenjuju da su u zgradi u kojoj je živjela obitelj Rozas ostalo zakopano oko 60 ljudi. 23 je spašeno, a devet poginulo. Na drugom katu zgrade su Maribel i Gunther Alarcon otišli utješiti dvogodišnjeg sina koji je počeo plakati nakon podrhtavanja. To se ispostavilo vrlo sretnom odlukom, jer je sinova soba u cijelom stanu jedina ostala čitava nakon urušavanja zgrade.

No, dok su spasioci pokušavali izvući preživjele iz zgrade, morali su pauzirati, jer je policija u blizini ispucala suzavac kako bi spriječila pljačkaše, koji su se namjerili na svaki komad robe koji mogu izvući iz trgovina. Gotovo svaka tržnica i veća trgovina u Concepcionu su ispražnjene, a stanovništvo je ljuto na policiju zato što nije ranije spriječila pljačkaše.


Kolika je šteta?

Istodobno, teško je procijeniti štetu, budući da je serija snažnih podrhtavanja tla jednostavno nastavila razarati zgrade. Pretpostavlja se da je potres uništio ili teško oštetio između 500.000 i milijun i pol građevina, dosad je potvrđeno preko 700 mrtvih, a predsjednica Michelle Bachelet rekla je kako je "sve više nestalih".

Bachelet je uvela stanje katastrofe u zemlju. Potpisala je dekret kojim se kontrola nad sigurnosti u Concepcionu i okolnoj regiji daje vojsci. Također je naređena hitna dostava pomoći vojnim zrakoplovima, distribucija hrane u pogođenim regijama, te pokušaj ponovnog uvođenja struje u brojna područja u kojima je potres uništio električne vodove. 


Malo normalnosti

Istodobno, u Čile se vraća dašak normalnosti. Javni prijevoz polako se vraća u normalu. U glavnom gradu Santiagu već je otvorena jedna linija podzemne željeznice, a ceste postaju prohodne, iako je puno obilazaka. Otvorena je i zračna luka u Santiagu, koja je bila zatvorena zbog štete na kontrolnom tornju i terminalu.

No, potres je ostavio snažne posljedice. Oko 90 posto povijesnog centra grada Curica potpuno je uništeno. U regijama Maule i Biobio, koje su najgore pogođene, uništen je velik broj cesta i mostova. Jedna američka tvrtka za procjenu štete procijenila je kako je potres učinio štetu u vrijednosti između 15 i 30 milijardi dolara.


Tsunami

Dodatnu štetu počinio je tsunami nastao nakon potresa. Državna televizija pokazala je uništavanje koje je tsunami napravio po obalnim mjestima. Na otoku Robinsona Crusoea tsunami je ušao tri kilometra u unutrašnjost grada San Juan Batiste, ubivši najmanje pet ljudi.

Cijela pacifička regija, od Japana do Havaja, jučer je bila pod alarmom zbog tsunamija, ali vodeni zid nije počinio veliku štetu izvan Čilea.

Pročitajte više