Potres u Iranu: Svijet nudi pomoć

NAKON što je vijest o katastrofalnom potresu u Iranu obišla svijet, mnoge su zemlje ponudile pomoć u novcu i nužnoj opremi.

Norveški premijer Kjell Magne Bondevik objavio je da će njegova zemlja Iranu poslati namjanje milijun dolara. "Pripravni smo poslati financijsku pomoć čim to bude zatraženo", izjavio je Bondevik, dodavši da je norveška vlada odlučila čekati iranski poziv zato da bi sva međunarodna pomoć bila koordinirana. "Zasad smo izdvojili između sedam i osam milijuna kruna (oko milijun američkih dolara), ali možemo dati i više", rekao je Bondevik.

Europska komisija uputit će oko 800 tisuća eura humanitarne pomoći Iranu putem humanitarnog ureda Echoa, čiji su stručnjaci već na putu u Iran kako bi procijenili gdje je ta, i možebitna dodatna, pomoć najpotrebnija.

Ujedinjeni narodi u petak su odlučili u Iran hitno poslati pomoć u iznosu od 90 tisuća dolara. Glavni tajnik UN Kofi Annan "izrazio je tugu nakon što je doznao o kako se velikom broju žrtava i materijalnoj šteti radi", izjavio je njegov glasnogovornik Fred Eckhard, koji je u njegovo ime izrazio i "sućut narodu i vodstvu Islamske Republike Irana".

Nakon vijesti o potresu u kojem su poginule tisuće ljudi, financijsku pomoć Iranu u iznosu od 100 tisuća eura najavila je i Belgija.

Pomoć su ranije ponudile Njemačka, Austrija, Poljska, Španjolska, Češka, Rusija i Grčka.

Pročitajte više