Tri dana od katastrofalnog potresa: Spašena profesorica prvo pitala za mrtvog supruga

SPASIOCI u Turskoj su danas ispod ruševina izvukli 25-godišnju profesoricu tri dana nakon razornog potresa.

Televizija NTV je izvijestila da je Senye Erdem spašena u isto vrijeme kao i druga danas spašenja profesorica, 27-godišnja Gozde Bahar. Erdem je prvo rekla spasiocima da je žedna. Nakon toga je pitala za svoga muža koji je umro.

Druga spašena mlada žena danas je bila 27-godišnja profesorica engleskog, Gozde Bahar. Ona je u srušenoj zgradi provela 67 sati. Turska državna informativna agencija je izvijestila da joj je u poljskoj bolnici u jednom trenutku stalo srce, ali su je liječnici uspjeli oživjeti.

Spašen i 18-godišnji student

Iz ruševina stambene zgrade, čak 61 sat nakon katastrofalnog potresa na istoku Turske, ranije jutros je izvučen 18-godišnji student, izvijestila je turska državna informativna agencija.

Spasioci su danas ujutro izvukli 18-godišnjeg Eyupa Erdema iz ruševina zgrade. Njegov otac Salih Erdem je čekao neke vijesti o sinu od nedjelje popodne kada je potres jačine 7,2 stupnja pogodio istočnu Tursku. Kazao je da mu se sin prije mjesec dana preselio u grad Ercis na studij mehanike. Eyup je stan dijelio s još nekoliko studenata.

Do sada je službeno potvrđena smrt 461 žrtve potresa, a ozlijeđene su 1352 osobe. Jedan od naknadnih potresa se krivi za izbijanje pobune u turskom zatvoru u gradu Vanu. Očevici su kazali da se iz zatvora dizao "stup" vatre te se mogao vidjeti dim, a čuli su se i pucnjevi. Problemi u zatvoru su počeli kada je snažan naknadni potres jačine 5,4 stupnja izazvao paniku među zatvorenicima.


Zatvorenici su zapalili vatru u zatvoru i izazvali sukob sa stražarima zato što su vlasti odbile njihov prijedlog da ih se pusti van. Sigurnosne snage su odmah okružile zatvor iz kojeg je 200-njak zatvorenika pobjeglo još u nedjelju nakon prvog potresa. Bijesni rođaci zatvorenika su se okupili ispred zatvora kako bi saznali što se događa.

"Čuli smo kako su zatvorenici tražili dozvolu da odu na zrak nakon naknadnog potresa zbog toga što su bili zabrinuti", kazao je kurdski zastupnik u parlamentu Aysel Tugluk te dodao kako su zapalili vatru nakon što nisu dobili dozvolu. "To je ono što smo čuli. No, čuli smo i pucnjeve te saznali kako je policija bacila suzavac", dodao je zastupnik. Epicentar naknadnog potresa bio je u Degirmenozu između Vana i Ercisa.

Izvučena djevojčica stara samo dva tjedna

Jučer su spasioci imali razloga za slavlje, jer su iz ruševina u Ercisu uspjeli žive izvući tri članice iste obitelji. Prvo su izvukli djevojčicu Azru staru samo dva tjedna, a potom i njezinu majku te baku. No, šanse da se još nekoga izvuče živog sve su manje, a turske vlasti najavljuju da će broj mrtvih vjerojatno rasti. Preživjeli i oporbeni političari su kritizirali vladu zbog lošeg organiziranja pomoći u razrušenom području.

Pročitajte više