RAT U SIRIJI

Potresno: Beba visi s raketirane zgrade u Siriji, sestra je drži za majicu

Foto: sy24

POTRESNA fotografija iz Sirije kruži društvenim mrežama. Kako piše BBC, na fotografiji se nalazi petogodišnja curica koja drži svoju sedmomjesečnu sestru za majicu pokušavajući je spasiti. Na slici se vidi i očajni otac koji se nalazi par metara više od njih.

Slika je nastala nakon što je sirijska vojska bombardirala Idlib, a dio onoga što se dogodilo vidi se i na snimci.

Bashar al-Sheikh novinar je iz SY24 koji se našao na licu mjesta. Kako su iz SY24 rekli za BBC, Bashar prvo ništa nije vidio jer je sve bilo puno krhotina i prašine, samo je čuo zapomaganje muškarca i dječji plač. "A onda je vidio potresni prizor", dodali su i rekli da je i on zatim pomagao u spašavanju.

Djevojčice spašene sa zgrade, ali starija je preminula u bolnici

Dvije sestre, starija Riham i mlađa Tuqa spašene su netom prije nego što se zgrada koja je pogođena raketama urušila. Obje su prevezene u bolnicu, gdje je Riham umrla od zadobivenih ozljeda. Beba Tuqa zasad je na intenzivnoj njezi.

U raketiranju je umrla i njihova majka.

U 10 dana ubijena 103 civila, među njima 26 djece

Najmanje 103 civila, od kojih 26 djece, ubijeno je u proteklih deset dana u zračnim napadima sirijske vlade i njezinih saveznika na škole, bolnice, tržnice i pekare uz očitu ravnodušnost međunarodne zajednice, rekla je jučer Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Bachelet je za napade u područjima koja drže pobunjenici optužila vladu i njezine saveznike. 

Napadi su se dogodili s "očitom međunarodnom ravnodušnošću", rekla je. 

"To su civilne mete i nije baš vjerojatno da su sve pogođene slučajno s obzirom na dosljedan obrazac takvih napada", poručila je Bachelet. 

Vlada je krajem travnja počela napade na pobunjeničku enklavu u sjeverozapadnoj Siriji, posljednje pobunjeničko uporište protiv predsjednika Bašara al-Asada, objasnivši da odgovaraju na kršenje primirja. 

U posljednja tri mjeseca su zbog napada stotine tisuća ljudi pobjegle iz svojih domova ili privremenih skloništa u potrazi za utočištem blizu granice s Turskom, a stotine su civila ubijene, prema podacima ratnih promatračkih skupina. 

Pokrajina Idlib je, zajedno sa sjevernom Hamom i zapadnim Alepom, jedno od posljednjih pobunjeničkih uporišta u Siriji nakon osam godina građanskog rata. 

Područje je demilitarizirano sporazumom o primirju između Rusije i Turske, koja podržava pobunjenike, kako bi se poštedjelo 2,7 milijuna civila koji ondje žive. 

Prošli tjedan je UN rekao da je ubijeno više od 350 civila, a 330.000 je bilo prisiljeno napustiti svoje domove zbog eskalacije sukoba 29. travnja. 

Brojke su sada ažurirane i pribraja im se još 103 poginulih u proteklih 10 dana. Broj raseljenih prešao je 400.000. 

Pročitajte više