Potrošio 22,5 milijuna kuna na dionice u pokušaju da ostane šef Uprave Badela!

ANTO PERKOVIĆ, predsjednik Uprave Badela 1862, u trezor firme pospremio je ovih dana dodatnih 9,97 posto Badelovih dionica za koje je Hrvatskom mirovinskom i investicijskom društvu platio 22,5 milijuna kuna. Sve to i ne bi bilo pretjerano čudno da se transakcija nije dogodila manje od dva tjedna uoči skupštine dioničara Badela na kojoj bi trebala biti zatražena Perkovićeva smjena i da je do otkupa dionica došlo usprkos tome što je ugovor koji su sklopili Badel i HMID postao pravno neobvezujući zbog kršenja njegovog 3. članka od strane Perkovića!

No, najbolje da krenemo redom. Predsjednik Badelove Uprave Perković već je dugo "na zubu" skupine Badelovih dioničara koji priželjkuju njegovu smjenu jer smatraju da vodi firmu u propast. To pokazuju i financijski rezultati, kao i podaci o dugovanju državi zbog kojih je Badelov račun sve do prije tri tjedna bio blokiran. Perkovićeva smjena bila je najavljivana još 31. kolovoza, ali tada je šef Uprave uspio odgoditi Badelovu skupštinu i produljiti si mandat barem za mjesec i pol dana, do 17. listopada kad je zakazana iduća skupština.

Zaštitari onemogućavali malim dioničarima ulaz u Badel

Perković je na konferenciji za novinare tada objašnjavao kako je skupština odgođena zbog proceduralnih razloga, te kako se s tom odlukom u ime Hrvatskog fonda za privatizaciju (koji posjeduje 7,69 posto dionica Badela) složio i potpredsjednik Vlade Damir Polančec. No, to ne objašnjava zašto su na vratima Badelove zgrade u Vlaškoj 116 na dan skupštine 31. kolovoza stajali zaštitari koji su malim dioničarima onemogućili ulaz u firmu!

Znajući da je samo privremeno otklonio problem, Perković se bacio na njegovo rješavanje. Zadaća koju si je šef Uprave Badela očigledno postavio je skupiti potreban dioničarski udio kako bi izbjegao svoju smjenu, odnosno kako bi u Nadzornom odboru koji bi trebao imenovati novu Upravu zadržao dovoljno svojih ljudi. Teren za to počeo je pripremati već odavno, s obzirom da KD Investment, fond koji je najveći Badelov pojedinačni dioničar, ne skriva svoju namjeru da smjeni Perkovića. 3. veljače ove godine je Perković tako u ime Badela sklopio ugovor s Hrvatskim mirovinskim investicijskim društvom o kupnji 9,97 posto dionica Badela koje su do prošlog tjedna bile u vlasništvu HMID-ovog Kapitalnog fonda.

22,5 milijuna kuna uplaćeni tek prošli tjedan, iako je u ugovoru stajalo da transakcija mora biti obavljena do 27. veljače!

Prema tom ugovoru, koji je Index dobio na uvid, Badel je morao do 27. veljače platiti HMID-u 22,5 milijuna kuna, ali u tom roku plaćeno je tek nešto manje od pola iznosa da bi druga polovica bila uplaćena početkom ovog mjeseca! No, u 3. članku sklopljenog ugovora jasno stoji da Badel mora cijelu svotu uplatiti do 27. veljače. U 4. članku je, pak, navedeno kako Badel neće imati pravo upisati 75.000 dionica sve dok HMID-u ne bude isplaćena cijela svota, što je sada obavljeno.

Istovremeno je Anto Perković dio svojih dionica (7,01 posto) prodao odvjetniku Boženku Lozi, a ranije je dionice prenosio i na odvjetnika Marijana Ruždjaka. Perkovićev vlasnički udio u Badelu tako je pao na 4,55 posto, ali šef Uprave svoju je potporu ipak ojačao zahvaljujući kupnji dionica od HMID-a. Iako su dionice koje su kupljene od HMID-a teoretski namijenjene Badelovom trezoru i Uprava ih ne bi smjela koristiti da na skupštini glasa u svoju korist, dioničari koji žele Perkovićevu smjenu pribojavaju se kako će i tih 9,97 posto završiti u vlasništvu nekog od Perkovićevih pouzdanika što će mu omogućiti da dodatno produži svoj mandat na čelu Badela!

Perković tvrdi da njegovi protivnici žele rasprodati imovinu Badela

Perkovićevi protivnici, među kojima su neki mali dioničari, fondovi KD Investments i KD Victoria, a nadaju se i podršci HFP-a, Perkovića žele smijeniti jer smatraju da njegova uprava vodi firmu u propast. Pokazuje to i podatak da je Badelu račun ranije ove godine blokiran zbog poreznog duga državi od 62 milijuna kuna, a ukupni dug Badela u tom je trenu navodno iznosio čak 950 milijuna kuna! Sredinom rujna račun Badela je odblokiran, a iz te su firme priopćili da je veći dio poreznog duga od 62 milijuna kuna plaćen. No, to je bio samo dug od posebnog poreza na alkohol, a ostalo je još oko 200 milijuna kuna dugovanja državi na ime raznih drugih poreza, trošarina i doprinosa.

Perković se, pak, brani tvrdnjama kako ga njegovi protivnici žele smijeniti ne bi li nakon toga neometano rasprodali Badelovu imovinu i na brzinu zaradili novac, a KD Investment čak je optužio da radi za stranu kompaniju koja bi željela preuzeti Badel i nakon toga rasprodati njegovu imovinu.

Pročitajte više