Potvrđen 11. slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U HRVATSKOJ je potvrđen 11. slučaj koronavirusa. Radi se o kontaktu oboljelog iz Varaždina.

"Iz Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno 11 oboljelih osoba. Radi se o bliskom obiteljskom kontaktu drugog bolesnika s koronavirusom u Varaždinu", stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite.

Petero zaraženih u Rijeci

Kako je dosad poznato, prva osoba koja je zaražena u Rijeci je čovjek u pedesetim godinama koji je radio u tvornici u Italiji, a nakon njega oboljeli su njegova žena i njezin brat. Par dana kasnije je stigla vijest da je još dvoje bliskih kontakata zaraženih također pozitivno na koronavirus, a radi se o kćerima prvozaraženog i njegovog šogora koje su u dobi od 25 do 30 godina.

U Zagrebu troje pozitivnih

U Zagrebu je i dalje troje pozitivnih. Svi se osjećaju dobro. Još se ne zna kada će biti pušteni iz bolnice. Prvi zaraženi, koji je virus pokupio u Milanu, u bolnicu je primljen 24. veljače, a dan kasnije premijer je objavio kako je Hrvatska zabilježila prvi slučaj koronavirusa. Nakon njega obolio je i brat blizanac prvozaraženog, a zatim i njegova djevojka koja je bila s njim u Milanu.

Ovaj tjedan zaraženi zabilježeni u Varaždinu

Prvi zaraženi u Varaždinu bio je mladić koji je s djevojkom i prijateljima također bio u Italiji. Drugi zaraženi je vozač kamiona koji je bio u Italiji, a jutros se doznalo kako je treća zaražena osoba u Varaždinu bliski kontakt vozača kamiona.

U Hrvatskoj je jučer proglašena mjera opasnosti od epidemije. Riječ je, kako je pojasnio ministar Beroš, o mjeri koja omogućava mobiliziranje svih resursa u zdravstvu za suzbijanje epidemije. Šefica Hitne Maja Grba-Bujević dodatno je na presici u 16 sati pojasnila kako ta administrativna mjera ministru omogućava da preraspodjeljuje ljude i sredstva unutar zdravstva. Šefica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kazala je da su svi zaraženi stabilno.

Nema zabrane javnih okupljanja, ali...

Generalnih zabrana javnih okupljanja u Hrvatskoj i dalje nema, s obzirom na epidemiološku situaciju, no iz Stožera civilne zaštite su apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na javna okupljanja. Apel se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana te talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Po svim pitanjima važnima za provedbu mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, potrebno je oslanjati se na epidemiologe u županijskim stožerima i pratiti preporuke Stožera civilne zaštite RH putem web stranice (https://civilna-zastita.gov.hr/), Facebooka i Twittera Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom epidemiologu, čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom epidemiologu radi daljnjih uputa.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više