Tajni dokumenti otkrili: Policija zataškala pokušaj atentata na britansku kraljicu u Novom Zelandu

Foto: Policija/Christopher John Lewis
 
POLICIJA je zataškala pokušaj tinejdžera da izvrši atentat na kraljicu Elizabetu II. tijekom njezina posjeta Novom Zelandu 1981., pokazuju dokumenti s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti.
 
Tijekom kraljevske parade u gradu Dunedinu 17-godišnji Christopher John Lewis sakrio se u kabini wc-a i ispalio hitac prema kraljici kada je izašla iz svog Rolls Roycea.
 
Metak je prošao pored njezine glave, izvijestio je u četvrtak novozelandski portal vijesti Stuff.
 
"Padanje prometnog znaka ili zvuk auspuha"
 
Iako je Lewis uhićen, nikada nije optužen za pokušaj atentata, a domaćim i stranim novinarima te svjedocima koji su čuli hitac rečeno je da su vjerojatno čuli "padanje prometnog znaka ili zvuk auspuha automobila". Lewis je kasnije optužen samo za nezakonito posjedovanje i pucanje iz oružja, piše Reuters.
 
Novozelandska sigurnosna obavještajna služba (NZSIS) objavila je dosad tajne informacije nakon što je Stuff u siječnju izvijestio o neuspjelom atentatu.
 
Ubio se dok je čekao suđenje za brutalno ubojstvo žene u Aucklandu
 
"Lewis je isprva stvarno namjeravao izvršiti atentat na kraljicu, ali nije imao dobru poziciju za pucanje niti pušku dovoljnog dometa", navodi se u kasnijem dokumentu obavještajne službe kojim se potvrđuje pokušaj atentata.
 
Bivši policijski časnik Tom Lewis, koji se bavio Lewisovim slučajem, rekao je da se politika umiješala zbog bojazni da u zemlji više neće biti kraljevskih turneja zbog sigurnosnih propusta, piše Stuff. 
 
Objavljene informacije dovele su do otvaranja policijske istrage slučaja, objavile su danas vlasti.
 
Više od desetljeća nakon pokušaja atentata, Lewis je optužen za brutalno ubojstvo žene u Aucklandu i otmicu njene kćeri. Mediji su izvijestili da se ubio strujom 1997. godine dok je čekao suđenje za ubojstvo. U oproštajnom pismu je porekao krivnju.  

Pročitajte više