Potvrđen prvi slučaj ptičje gripe u Hrvatskoj

PTIČJA gripa definitivno je došla u Hrvatsku. Naime, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva priopćilo je da je iz organa šest labudova s ribnjačarstva orahovačkog PPa "Grudnjak koje je u srijedu, 19. listopada, dostavila Veterinarska stanica Orahovica d.o.o. izdvojen virus influence ptica podtipa H5.




Vlada RH noćas je održala izvanrednu sjednicu povodom pojave ptičje gripe u Hrvatskoj.

Premijer Ivo Sanader je u razgovoru za Novu TV kazao kako Povjerenstvo za praćenje ptičje gripe nastavlja djelovati kao krizni stožer na čelu s ministrima poljoprivrede i zdravstva, te dodao kako su u tijeku sve potrebne aktivnosti za sprečavanje širenja virusa ptičje gripe.

Od referalnog laboratorija EU za influencu ptica u Weybridgeu u Velikoj Britaniji očekuje se konačna potvrda da se radi o smrtonosnom tipu H5N1, dodao je Sanader.

"Ne prijeti opasnost za ljudsko zdravlje, to su informacije koje smo dobili od stručnjaka." - dodao je Sanader.

Prema propisanoj proceduri isti uzorci uputit će se u referalni laboratorij EU za influencu ptica u Weybridgeu, u Velikoj Britaniji.

Do zaprimanja, odnosno potvrde rezultata iz Weybridgea, na području Republike Hrvatske primjenjivat će se mjere kao da je bolest potvrđena, te se određuju sljedeće mjere:

Na području cijele Republike Hrvatske vrijedi zabrana stavljanja u promet peradi, osim upućivanje na klanje iz intenzivnih uzgoja u registrirane objekte za klanje pod posebnim uvjetima i pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Obvezno je zatvaranje i držanje sve peradi u zatvorenim nastambama, a zabranjen je i lov pernate divljači.

Pojačana je dezinfekcija prijevoznih sredstava kojima se prevoze pošiljke životinja, osobito peradi, koja se iz intenzivnih uzgoja upućuje u odobrene objekte za klanje.

Određena je i mjera osiguravanja i održavanja higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera na svim objektima za uzgoj i držanje peradi.

U krugu 20 kilometara od ribnjačarstva "Grudnjak", Orahovica, zabranjeno je stavljanje u promet sve domaće peradi i pernate divljači iz uzgoja. Zabranjen je i promet proizvoda od peradi (meso peradi, proizvodi od mesa peradi, jaja), zabranjeno je izdavanje svjedodžbi o zdravstvenom stanju za sve vrste životinja, te je zabranjeno klanje peradi za vlastite potrebe.

Također u krugu 20 kilometara od ribnjačarstva Grudnjak, Orahovica obavezan je popis i registracija svih gospodarstava koja drže perad kao i popis svih objekata za intenzivni uzgoj i držanje peradi.

Obvezno je i obavješćivanje nadležne veterinarske organizacije o svim promjenama zdravstvenog stanja peradi.

Također je zabranjeno održavanje stočnih sajmova za sve vrste životinja u krugu 20 kilometara od ribnjačarstva "Grudnjak", a što zahvaća područje županija Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske.

Ograničava se i kretanje osoba na ribnjačarstvu "Grudnjak", Orahovica.

To podrazumijeva zabranu ulaska i kretanja po ribnjačarstvu neovlaštenim osobama, obvezno postavljanje i održavanje dezobarijera na ulazima i izlazima ribnjačarstvo, kao i ubijanje i neškodljivo uništavanje utvrđenog prijenosnika zarazne bolesti - jata labudova koje je sletjelo na ribnjačarstvo "Grudnjak", navodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Ministarstvo u večerašnjem priopćenju ističe kako su odmah po primitku nalaza poduzete sve mjere u ugroženom području kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Podsjetimo, na ribnjaku orahovičkog PP-a "Grudnjak" u Zdencima jučer su čuvari pronašli 12 uginulih labudova od kojih je veterinarska služba uzela uzorke i poslala na analizu na virus ptičje gripe na zagrebački Veterinarski institut.

Po riječima Dušana Alebića, predsjednika Uprave PP-a, na ribnjaku obitava 130 do 150 labudova te ih svake godine ugine 20-ak. Odmah su pozvane mjerodavne službe, a uzorci su poslani na analizu.

Nakon uzimanja uzoraka labudovi su spaljeni i zakopani.

Inače ribnjak "Grudnjak" jedan je od 20 odredišta gdje se provodi praćenje ptica radi prevencije od ptičje gripe.

Valja napomenuti da je nemoguće zaraziti se ptičjom gripom konzumacijom mesa peradi koje je pripremljeno na temperaturi višoj od 70 stupnjeva Celzijusa.

Epidemiolog dr. Ivan Valek kazao je u razgovoru za Novu TV kako se ljudi samo u izuzetnim okolnostima mogu zaraziti virusom ptičje gripe.

"Ptičja gripa ne može preći s čovjeka na čovjeka." - dodao je dr. Valek.

Iako je većina hrvatskih peradarskih farmi tzv. zatvorenog tipa, koje su pod strogom kontrolom, probleme bi mogli uzrokovati farme otvorenog tipa, u kojima se perad uzgaja na otvorenom.

Čobanković: Ptičja gripa dijagnosticirana, nema znatnije opasnosti za prijenos bolesti na ljude

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković potvrdio je na izvanrednoj konferenciji za novinare u petak navečer da je u Hrvatskoj dijagnosticiran virus ptičje gripe podtipa H5.


Nazočnost virusa H5 utvrđena je na na šest uzoraka labudova koji su doneseni s ribnjičarstva "Grudnjak" kod Orahovice.

Naime, u srijedu, 19. listopada, primijećeno je sumnjivo jato labudova i uzeti su uzorci koji su bili na ispitivanju u Centru za peradarstvo Veterinarskog instituta, a u petak kasno popodne potvrđena nazočnost virusa H5.

Vlada i Ministarstvo poduzimaju sve potrebne i propisane mjere sukladno domaćem zakonodavstvu i međunarodnim propisima. Nema mjesta nikakvoj panici, a nema ni znatnije opasnosti za prijenos bolesti na ljude, rekao je ministar Čobanković.

Napomenuo je kako nema opasnosti od konzumiranja pilećeg mesa ili neke druge domaće perade koja je iz organiziranog i zatvorenog uzgoja i gdje je sve pod nadzorom pa nema mogućnosti da dođe do zaraze. Osim toga riječ je o termo labilnom virusu koji se kuhanjem ili pečenjem uništava.

Moramo pratiti situaciju i činiti one mjere koje su striktno propisane u zakonu i pravilniku, a isto tako su naznačene i u direktivima Europske unije, rekao je ministar Čobanković.

Kompletna procedura za djelovanje u ovoj situaciji propisana je Zakonom o veterinarstvu za slučaj posebno opasnih bolesti i Pravilnikom za posebno opasne bolesti.

O pojavi virusa ptičje gripe Uprava za veterinarstvo i Stručno Povjerenstvo za praćenje ptičje gripe izvijestile su međunarodne institucije, Međunarodni ured za epizotije sa sjedištem u Parizu, Europsku komisiju i susjedne države.

U vezi s tim Vlada je u petak navečer održala i izvanrednu sjednicu te su donijete mjere za razinu države, kao i mjere koje se odnose na krug 20 kilometara od objekta gdje su utvrđena prisutnost ptica sa virusom H5.

Ravnatelj Uprave za veterinarstvo i predsjednik Stručnog povjerenstva za praćenje epizotiološkog stanja ptičje gripe, Mate Brstilo, rekao je da su njihove "procjene bile da ova jata labudova koja su utvrđena kod nas, i sva jata koja su u svojim migracijskim putevima, dolaze iz područja gdje se zapravo sve to skupa kuhalo i da je bolest raširena vjerojatno u široj pupulaciji divljih ptica koje sada kreću prema svojim nekim novim privremenim staništima".

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante-Zvonimir Golem rekao je da zasad nema naznaka pojave bolesti kod ljudi, pa nema niti potrebe za jačim mjerama prema ljudima. Ministarstvo zdravstva i dalje će pratiti i pripremat se za slučaj mogućeg prelaska bolesti na čovjeka kako bi moglo prontno reagirati, dodao je.

Predstojnik Centra za peradarstvo pri Veterinarskom institutu Vladimir Savić istaknuo je da je zaraženo jato labudova iz neke zemlje doletjelo kod nas te da se zasad zna da je riječ o podtipu H5, vjerojatno H5-N1, o onom virusu koji je došao s Dalekog Istoka, ali to će pokazati daljnja analiza u međunarodnom referalnom laboratoriju za viruse ptičje gripe i u Hrvatskoj.

Prvi rezultati mogu se očekivati početkom idućeg tjedna.

"Ako je riječ o virusu H5-N1, visokopatogenom, dobro je da smo otkrili populaciju, labudove koje su migracijske ptice, i moguće je da će prenijeti ili su već prenijele virus u druge europske zemlje", rekao je Savić.

Dragan Radović iz Zavoda za ornitologiju HAZU-a kazao je da negdje u Europi postoji žarište ptičje gripe koje do sada nije otkriveno.

"Labudovi koji su sletjeli na ribnjačarstvo Grudnjak, nisu došli sasvim sigurno s područja gdje je ptičja gripa otkrivena, nego od Britanije na zapadu do zapadne Ukrajine i zapadne Rusije na istoku. Ako su sletjele na ribnjačarstvo kod Orahovice mogle su sletjeti i negdje drugdje", rekao je Radović.

Labudovi se najviše zadržavaju po velikim ribnjačarstvima, velikim močvarnim područjima, tako da su na 50-tak lokacija u Hrvatskoj svakodnevno prisutne.

Radović je napomenuo da nije ubijena niti jedna ptica već su uzete samo one ptice kod kojih su bili vidljivi simptomi, koje su uginule ili su upravo ugibale.

"O daljnjim mjerama ne bih previše govorio, ali svakako ubijanje ptica nije definitivno rješenje, dapače moglo bi biti i kontraproduktivno", rekao je Radović.

Kada je riječ o mogućnosti mutacije virusa Savić je izvijestio da su zasad našli samo jedno jato labudova koje je došlo u Hrvatsku.

"Na Dalekom Istoku je dosad zaraženo, uginulo i pobijeno 120 milijuna domaće peradi, koja dolazi u daleko bliži kontakt sa svinjama nego labudovi, tako da smatram da ako postoji mogućnost mutacije onda postoji na Dalekom Istoku", zaključio je.

Pročitajte više