Policija: Ne možemo isključiti mogućnost novih bombaških napada u Zagrebu

Foto: Marko Todorov, Goran Mehkek, Ivan Klindić/Cropix

KAKO  je Index objavio još jutros, policija sumnja da je ozlijeđeni 53-godišnjak V.B. odgovoran za eksploziju u Stenjevcu. Informacija da je najverojatnije on odgovoran neslužbeno nam je potvrđena iz policijskih krugova, no dodaju kako je istraga i dalje u tijeku jer im je motiv zasad nepoznat.  "Potencijalni motivi se istražuju", rečeno je Indexu.

> Index doznaje: Policija sumnja da je ozlijeđeni muškarac bombaš!

Također, utvrđeno je da ima veze i s bombom pod vlakom u Podsusedu.

Prema našim informacijama nakon ispitivanja, željeli su ga podvrgnuti i poligrafskom ispitivanju međutim on je to odbio. Je li kasnije pristao zasad nam nije poznato.

53-godišnjak se ozlijedio jer je imao problema s aktivacijom eksplozivne naprave, očito je bio i nespretan, a sumnjivac je postao upravo zbog ozljeda koje su upućivale na samoranjavanje. Naime, po ozljedama je bilo sigurno kako je bio vrlo blizu naprave, lakše je ozlijeđen, a zadobio je ozljede po rukama.

Navodno ga se dovodi u vezu i sa nekim sličnim radnjama od ranije, što je dodatno pojačalo sumnju policije.

Policija vjeruje kako muškarac nije povezan niti s jednom organizacijom, već da se radi o individualnom činu jedne nestabilne osobe.  Prema informacijama koje smo dobili iz vrha istrage, 53-godišnjak nije hrvatske nacionalnosti, ali time se ne sugerira da je zločin politički motiviran.

Policija ne isključuje nove napade

"On je jedini ozlijeđen, on je praktički žrtva ovog kaznenog djela. Za sada se vodi kao svjedok, a hoće li se njegov status u međuvremenu promijeniti, to ćemo vidjeti", kaže za RTL Vitomir Bjelić, načelnik Uprave kriminalističke policije.

Bjelić je potvrdio da traje intenzivno istraživanje obje eksplozije koje su proteklih dana zatresle Zagreb. "Ovu fazu intenzivnog istraživanja završit ćemo u narednih 24 sata. Ne znam hoćemo li do tada imati osumnjičenika, ali nadam se da hoćemo", kaže Bjelić.

Policija će, tvrdi Bjelić, pojačati nadzor na svim frekventnim pozicijama i vitalnim objektima u gradu. "Ne možemo isključiti da neće doći do sličnih događaja tijekom ove ili sljedeće noći", kaže Bjelić.

Za sada nitko nije uhićen, niti se vodi kao osumnjičeni, kaže Bjelić. No, u tijeku je ispitivanje svjedoka, kao i pretrage pojedinih prostora. "Ne isključujemo da je u napadima sudjelovalo više osoba, ali bit ćemo zadovoljni i ako dođemo do jednog osumnjičenika", kaže Bjelić.

Policija ništa ne želi potvrditi

No, policija službeno i dalje ništa ne želi potvrditi. Jelena Bikić, glasnogovornica Ravnateljstva policije, tvrdi da osoba koja je ozlijeđena u eksploziji bombe za sada nema status osumnjičene niti uhićene osobe. Nije željela potvrditi niti jesu li eksplozije u Stenjevcu i Podsusedu povezane: "Izuzeli smo niz materijalnih dokaza, vještačenja su u tijeku i tek onda ćemo moći reći možemo li povezati prvi i drugi slučaj".


U nikakve detalje, kaže Bikić, policija za sada ne može ulaziti. "Policija mora čuvati neke informacije kako bi uspješno riješila slučaj. Sve ćemo podijeliti s vama kada više ne bude opasnosti da ćemo time ugroziti daljnji tijek istraživanja", kaže Bikić.

"Od prve eksplozije razgovarali smo s više od sto osoba. Vezano za eksploziju u Stenjevcu ispitali smo 15-ak osoba. Svaka informacija nam je važna i svaku informaciju treba provjeriti. Ali niti jedna od osoba s kojima smo razgovarali zasad nije u statusu osumnjičenika", kaže Bikić.

Glasnogovornica policije također tvrdi kako ništa ne ukazuje da bi se moglo raditi o terorističkom činu. "Nismo došli do zaključka da se radi o terorizmu. Radi se o djelima koje ugrožavaju živote ljudi i imovine", kaže Bikić.

112 dobio dojavu o bombi prije eksplozije

Državna uprava za zaštitu i spašavanje dobila je dojavu o bombi i prije eksplozije. Voditelj Županijskog centra Zagreb Pavao Britvić Media servisu je potvrdio.

"Centar 112 zaprimio je šest minuta poslije ponoći dojavu u kojoj nam pozivatelj govori da vidi bombu na autobusnoj stanici. To je prva dojava na temelju koje je sustav proradio i alarmirao odgovarajuće žurne službe", ispričao nam je Britvić.

Ne zna koliko je točno prošlo od dojave do eksplozije.

"Dojava je bila u 00:06, a nedugo nakon toga sljedeća je bila dojava da ima ozlijeđenih", rekao je Britvić koji, u interesu istrage, nije želio otkriti je li ih nazvao muškarac.

Pročitajte više