Potvrđena predsjednička pobjeda šefa oporbe u Kongu, slijede li prosvjedi?

Foto: EPA

USTAVNI sud je potvrdio pobjedu oporbenog kandidata Felixa Tshisekedija na prošlomjesečnim predsjedničkim izborima u Kongu nakon što je odbacio prigovor njegova protivnika da su rezultati izbora namješteni.

Martin Fayulu, koji je osporio rezultate izbora, odbacio je odluku suda i pozvao na nacionalne prosvjede, povećavajući izglede za nasiljem i neredima u zemlji koja nikada u svojoj povijesti nije doživjela mirnu smjenu vlasti.

Fayulu je u priopćenju poručio kako je "jedini zakoniti predsjednik Konga", a sud je svojom odlukom "potvrdio da služi diktatorskom režimu".

Fayulu je pozvao građane Konga i međunarodnu zajednicu da ne prihvate Tshisekedija, koji bi predsjedničku zakletvu mogao položiti već u utorak.

"Duboke sumnje"

Nekoliko međunarodnih medija u utorak je prenijelo vijesti o curenju izbornih rezultata koji su pokazali da je Fayulu pobijedio na izborima 30. prosinca, a ne Tshisekedi, kako je objavilo izborno povjerenstvo.

Utjecajna Katolička crkva također je podržala Fayuline tvrdnje da Tshisekedi nije pobijedio, a Afrička unija pozvala je na odgodu objave konačnih izbornih rezultata nakon što je izrazila "duboke sumnje" u zakonitost izbora.

Fayulu je sugerirao da su Tshisekedi i predsjednik Joseph Kabila postigli tajni dogovor nakon što su prvi rezultati pokazali da je Kabilin kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary, završio na trećem mjestu.

Zabrinutost zbog rezultata

Zapadne sile nisu još čestitale Tshisekediju, a Francuska je izrazila zabrinutost zbog službenih rezultata, prema kojima je pobjedu odnio Tshisekedi s 38,57 posto glasova kojeg u stopu prati Fayulu s 34,8 posto.

Kabila je dvije godine odgađao izbore koji su smatrani testom za tu mineralima bogatu afričku zemlju.

U subotu, prije nego što je sud objavio svoju odluku, internetske usluge ponovno su uspostavljene u zemlji nakon što su ih gotovo tri tjedna blokirale vlasti.

Vlasti su gašenje internetskih usluga opravdale potrebom da se zaustave objave i širenje lažnih predsjedničkih rezultata i osigura sigurnost.

Pročitajte više