Potvrđene presude u slučaju "Veliki Maestro": Josipu Matanoviću 11 godina zatvora

VRHOVNI sud objavio je danas da je bivšem potpredsjedniku Fonda za privatizaciju Josipu Matanoviću potvrđena ranije donesena osuđujuća presuda u slučaju poznatom pod nazivom "Veliki Maestro", odnosno zbog primanja mita vezanog uz investicije na zemljištu bivše ciglane Nin i prodaju dionica hotela Živogošće i Podgora, kao i zbog zloupotrebe položaja i ovlasti vezanih uz naknadnu procjenu zemljišta koje nije uneseno u temeljni kapital društva Badel 1862.

U priopćenju objavljenom na službenim internetskim stranicama Vrhovnog suda navodi se da je time Matanoviću potvrđena kazna zatvora u trajanju od 11 godina, koju će odmah nastaviti služiti jer se od uhićenja nalazi u pritvoru, a potvrđen je i dio presude kojom mu se oduzima 250.000 eura i 125.500 kuna nezakonito stečenih u spomenutim malverzacijama. Sve upućene žalbe Matanoviću nisu prihvaćene, osim dijela koji se odnosi na davanje mita u slučaju ciglane u Ninu kada je Uskokovu pouzdaniku Jošku Kuzmaniću tvrdio da je bivši potpredsjednik Fonda Robert Peša pristao primiti 200.000 eura mita.

Peši i još trojici optuženika ukinute su ranije presude te će im se za ista djela ponovno suditi na Županijskom sudu u Zagrebu, a također osuđenom odvjetniku Juraju Parazajderu u cijelosti je odbačena žalba i potvrđena presuda iz svibnja prošle godine kojom je kažnjen s tri godine zatvora, oduzimanjem 128.000 kuna nezakonite imovinske koristi te trogodišnjom zabranom bavljenja odvjetništvom. Vrhovni je sud zaključio da ničim, pa ni Uskokovim tajnim snimanjem razgovora, nije utvrđeno da je Peša na bilo koji način tražio ili pristao uzeti novac kako bi pogodovao stranom investitoru u slučaju ciglane. Peša je prvostupanjskom presudom bio osuđen na dvije godine zatvora.

Vrhovni je sud također potvrdio oslobađajuće presude višem savjetniku u Fondu Darku Mrkonjiću te osječkom poduzetniku i izvanrednom profesoru na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mani Mediću.

"Matanović je nevjerojatno pohlepna osoba"

U obrazloženju presude sud je ocijenio da se Matanović pokazao kao "nevjerojatno pohlepna osoba koja ni pred čim ne preza da bi došla do novca te je pritom u svoje kriminalne aktivnosti uvukao i kolegu i prijatelja Parazajdera", no dodaje se i da je Parazajder "kao dugogodišnji iskusni odvjetnik nesumnjivo bio svjestan Matanovićevih nezakonitosti".

Uz Matanovića i Pešu, kojima će se ponovno suditi zbog primanja i davanja mita u slučaju ciglane, na sud će ponovno i voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski, koji je optužen zbog zloporabe položaja i ovlasti te izdavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne vezano uz slučaj zemljišta Facinka u Poreču, a odvjetnica iz Buja Asja Piplović i njezin suradnik Mladen Jandriček zbog poticanja na ta nedjela. Petlevski je prvostupanjskom presudom bio kažnjen s godinu i deset mjeseci, a Piplović i Jandriček s godinu i tri mjeseca.

Odvjetnici Josipa Matanovića i Igora Petlevskog Branko Šerić i Krešimir Krsnik najavili su ustavne tužbe na odluke Vrhovnog suda, a jedina je presudom bila zadovoljna odvjetnica Roberta Peše Višnja Drenški Lasan, koja je izrazila nadu da će u ponovljenom suđenju njezin branjenik biti oslobođen.

Pročitajte više