Potvrđeni ranije objavljeni podaci: BDP porastao 2,8 posto, zahvaljujući turizmu i osobnoj potrošnji

Graf: DZS

BRUTO domaći proizvod realno je veći za 2,8 posto u trećem tromjesečju 2015. u odnosu na isto tromjesečje 2014., pokazuje danas objavljena procjena Državnog zavoda za statistiku, kojom su potvrđeni ranije objavljeni podaci.

Izvoz porastao za 8 posto

Izdaci za potrošnju kućanstava u trećem tromjesečju 2015. porasli su za 1,4 posto. Izdaci za potrošnju neprofitnih ustanova koje služe kućanstvima porasli su za 2,0 posto. Izdaci za potrošnju države porasli su za 0,6 posto. Bruto investicije u fiksni kapital porasle su za 2,2 posto, navodi se u priopćenju Državnog zavoda za statistiku.

Izvoz roba i usluga porastao je za 8,0 posto zbog rasta izvoza roba za 10,9 posto te rasta izvoza usluga za 5,7 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je za 8,1 posto zbog rasta uvoza roba za 8,6 posto te rasta uvoza usluga za 5,6 posto.

Doprinos domaće potražnje ostvarenoj stopi realne promjene BDP-a bio je pozitivan. Među sastavnicama domaće potražnje najveći pozitivan doprinos prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava, navode iz DZS-a.

Turizam podigao BDP

Doprinos neto inozemne potražnje bio je pozitivan (1,6 postotnih bodova). Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2015. ostvaren je većim izvozom usluga, pri čemu su turističke najznačajnije, navode iz DZS-a.

Bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem tromjesečju 2015. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno je veća za 2,2 posto.

Bruto domaći proizvod u prvih devet mjeseci realno je veći za 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2014.

Pročitajte više