Potvrđeno: Getro prodan slovenskom Mercatoru

"Nakon uspješno organiziranog prodajnog procesa koji je privukao značajan interes domaćih i stranih strateških i financijskih ulagača, te intenzivnih pregovora s odabranim ponuđačima u posljednjih nekoliko mjeseci, Vjekoslav Gucić dogovorio je prodaju trgovačkog lanca Getro slovenskom maloprodajnom lancu Mercatoru", stoji u današnjoj objavi za medije kojom su potvrđeni napisi Indexa o prodaji Getroa slovenskom Mercatoru te potpisivanje kupoprodajnog ugovora upravo ovaj tjedan.

> Dogovoreni detalji: Mercator preuzima Getro

Kako smo ispravno najavili prema potpisanom ugovoru, Mercator će preuzeti poslovanje, opremu, brand i robne marke, kao i sve zaposlenike Getroa, dok će u Gucićevom vlasništvu ostati nekretnine za koje će Mercator sklopiti ugovor o dugotrajnom zakupu.

Spajanjem Mercatora i Getroa formira se drugi po veličini maloprodajni lanac u Hrvatskoj s procijenjenim tržišnim udjelom između 8 i 9 posto te s više od 4500 zaposlenih. Prodajni proces organizirala je Zagrebačka banka i odvjetničko društvo Hanžeković, Radaković & Partneri te financijski i pravni savjetnici Gucića i Getroa.

Razlozi prodaje i dalje nepoznati

vlasnik Getroa Gucić tražio  cijenu od čak 100 milijuna eura, što je bila izuzetno visoka cijena s obzirom na krizu. Štoviše za kupovinu Getroa bilo je puno zainteresiranih no pregovori su redom propadali kada bi na stol došla cijena.

Među poslovnim kuloarima razlozi ove kupoprodaje i dalje su nepoznati jer Getro i Mercator imaju različite poslovne koncepte, a njihovi se prodajni objekti nalaze na sličnim lokacijama. Također, prije manje od godinu dana sada bivši potpredsjednik Uprave trgovačkog lanca Getro Hrvoje Štorga, imenovan je novim predsjednikom Uprave Mercatora Hrvatska, što su mnogi već tada pročitali kao jasan znak eventualnog preuzimanja.

Pročitajte više