KORONAVIRUS

Potvrđeno Indexu: Nulti pacijent s Brača nije testiran kad je izlazio iz bolnice

Foto: Pixell/Ivo Cagalj

PREMA informaciji koju je Index dobio od Nikole Martinića, čelnog čovjeka Kriznog stožera na otoku Braču, otočanin iz Nerežišća koji bi mogao biti takozvani nulti pacijent nije testiran na covid-19 po izlasku iz splitske bolnice.

"Ono što znam je da on nije testiran po izlasku iz bolnice. To je informacija koju imam sigurno", kazao nam je Martinić.

"On je jedina logična poveznica između ostalih zaraženih"

Pitali smo ga i je li siguran da je baš taj čovjek donio virus na Brač.

"Mi od jučer, prije nego što su sami nalazi došli, pokušavamo rekonstruirati stvari. Naše su aktivnosti koncentrirane na njega, jer on je jedina logična poveznica između ostalih zaraženih. To je ono što sad znamo i to se u konačnici ne mora pokazati točnim, ali baziramo se na tome. Koliko znamo, on je duže vremena bio u bolnici, a zadnje na kardio-vaskularnom odjelu. Trenutno radimo na izolaciji novozaraženih, tražimo njihove kontakte“, izjavio je Martinić Indexu.

I dodao:

"Znamo da je do 17. travnja koristio usluge KBC-a Split i da je potom otpušten prvo na kućnu njegu, a zatim u starački dom u Supetru. U svemu ovome dobro je da je u istom staračkom domu bio smješten sam u zasebnom krilu, pa je opasnost u domu minimalna, a voditelji doma su postupili maksimalno pametno", tvrdi Martinić.

Epidemiolozi još ne znaju tko je nulti pacijent

Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, pak je u izjavi za državni radio rekla kako epidemiolozi još uvijek nisu sigurni tko je takozvani nulti pacijent na otoku Braču. 

Već smo objavili kako je Krizni stožer otoka Brača izvijestio je da su stigli prvi rezultati jučer uzetih briseva.

Pozitivno je devet osoba.

"Svi su pozitivni u samoizolaciji, u stalnom kontaktu sa zdravstvenim djelatnicima i pod nadzorom policije. Pod stručnim vodstvom epidemiološke službe iz Splita u tijeku su sve procedure zadane protokolima za postupanje u ovakvim slučajevima, a o svemu je izvješćen i naš županijski Stožer civilne zaštite. Sve stanovnike našeg otoka pozivamo na prisebnost i staloženost. Ponašajte se odgovorno, ne podliježite panici i neprovjerenim informacijama i pridržavajte se svih mjera koje su na snazi", izvijestili su iz Kriznog stožera otoka Brača.

Gradonačelnica Supetra: Raspustite županijski stožer

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković potvrdila je da je na Braču otkriveno devet novozaraženih osoba te pozvala na raspuštanje županijskog Stožera civilne zaštite, zatraživši da se dovedu profesionalci koji će znati nositi se sa situacijom.

Marković je na Facebooku objavila da je do daljnjega i sama u samoizolaciji jer je bila u bliskom kontaktu s jednom od osoba koja je u bliskom kontaktu sa zaraženim.

Izvijestila je kako je raspustila Gradsku upravu Supetra, koja do daljnjeg ne radi, i pozvala građane da idućih dana ostanu kod kuće.

"Potvrđene su naše najgore sumnje. Stigli su prvi rezultati jučer uzetih briseva koji su potvrdili nove slučajeve zaraze na našem otoku, a od dosad obrađenih uzoraka kao pozitivno potvrđeno je čak njih devet", naglasila je.

Marković je potvrdila da je nulti pacijent otpušten iz bolnice u Splitu te je pozitivan na koronavirus.

"Ne znam tko će u ovom slučaju biti odgovoran ili će biti 'nitko nije kriv', 'kriv je virus', 'nije bilo propusta', ali apeliram prema Nacionalnom stožeru da raspusti županijski i dovede profesionalce koji će se znati nositi s ovom situacijom", objavila je Marković.

Pročitajte više