Potvrđeno Indexu: Tihomir Orešković odlazi iz Teve

 Foto: Hina

BIVŠI premijer Tihomir Orešković odlazi iz farmaceutske tvrtke Teva.

Kako je Indexu potvrđeno iz Teve, Orešković odlazi krajem rujna ove godine.

Žele mu sve najbolje

Iz Teve nam nisu iznijeli detalje raskida suradnje, ali su naglasili kako je Oreškovićev doprinos tvrtki bio cijenjen. Navode kako mu žele sve najbolje u budućem poslu.

Dodali su kako nije bilo prigovora na Oreškovićevo obavljanje funkcije.

Još uvijek nije poznato kamo odlazi Orešković i vraća li se u Hrvatsku.

Inače, Tihomir Orešković je nedavno smijenjen s pozicije potpredsjednika za poslovnu efikasnost. Taj posao obavljao je manje od godinu dana.

Odrastao u Kanadi i postao premijer Hrvatske

Bivši premijer Hrvatske postao je poznat kad je došao na čelo Plive 2012. godine. Prije toga je radio u Kanadi, u kojoj je i odrastao.

Orešković je rođen 1966. godine u Zagrebu, 1989. godine diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave.

Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi, u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te tvrtke odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specialty proizvode te glavnog financijskog direktora. PLIVI se pridružio 2009. godine kao glavni financijski direktor za istočnu Europu, a 2010. godine imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Direktor Plive i povratak u Amsterdam

2005. godine prelazi u Teva Canada, gdje je radio sve do 2009. godine kao glavni financijski direktor. 2009. godine postaje glavni financijski direktor za područje istočne Europe, Bliskog istoka, Izraela i Afrike u istoj kompaniji te na toj poziciji ostaje sve do 2012. godine.

2012. godine postaje predsjednik Upravnog odbora Plive, dok od rujna 2014. godine do travnja 2015. godine obnaša funkciju glavnog financijskog direktora Teva Pharmaceuticalsa za područje cijele Europe. U travnju 2015. imenovan je glavnim financijskim direktorom Tevinog globalnog generičkog poslovanja s mjestom rada u Amsterdamu.

Od 2013. do 2015. godine bio je član Nadzornog odbora u Medika d.d., od 2014. do 2015. godine predsjednik uprave Aspera nekretnina, od 2012. do 2013. godine direktor Pliva zdravlje d.o.o., od 2014. do 2015. godine predsjednik uprave Europharme.

Nakon toga, obavlja dužnost premijera u kratkotrajnoj vladi koja je neslavno završila. Nakon sloma vlade, vraća se u Amsterdam obnašati funkciju potpredsjednika za poslovnu efikasnost.

Pročitajte više