Potvrđeno je da na Marsu ima vode

NAKON prikupljanja uzoraka tla s Marsa, znanstvenici su potvrdili kako je otkrivena voda. Nasina letjelica Phoenix već neko vrijeme prikuplja uzorke tla s Marsa pod sumnjom kako se na udaljenom planetu nalazi led, odnosno voda.

Sad je i službeno potvrđeno kako se radi o vodi, a idući korak znanstvenika je utvrđivanje je li Mars pogodan za naseljavanje ljudima.

"Izuzetno sam sretan što mogu objaviti kako smo napokon dobili uzorke leda s Marsa", izjavio je William Boynton, jedan od istraživača na misiji Phoenix. Od slijetanja letjelice Phoenix na Mars, 25. svibnja prikupljen je velik broj uzoraka koji se napokon našao u laboratoriju letjelice gdje je i analiziran pod vodstvom stručnjaka sa Sveučilišta u Arizoni.

Prethodni pokušaji letjelice Phoenix da svojom robotskom rukom dostavi uzorke s površine Marsa nisu bili toliko uspješni, jer je za proučavanje bilo raspoloživo tek nekoliko komadića leda koji se nisu dobro vidjeli.

Zbog velikog napretka istraživanja, Nasa je odlučila produžiti misiju na Mars do 30. rujna ove godine, čime ukupan trošak prelazi granicu od 420 milijuna dolara.

V.M.

Pročitajte više