Niste čitali Coelha? Ne morate, dovoljno je poslušati Kolindu i Grčića

Foto: Index/Pixsell/Ivica Galović

IAKO dolaze s, barem deklarativno, različitih strana političkog spektra, Kolinda Grabar Kitarović i Branko Grčić razmišljaju identično po jednom prilično važnom pitanju. Naime, kad se u javnosti pojavi tema koja im se ne sviđa, oni poručuju da bi ju trebalo - ignorirati.

"Izvještavanjem o mržnji potiče se mržnja"


"Moj stav prema bilo kakvim izljevima mržnje je jako dobro poznat, ali isto tako mislim da ovim marginalnim pokretima i izoliranim slučajevima ne bismo smjeli davati toliku pozornost, jer dajući im pozornost zapravo ispunjavamo ono što oni žele. Naravno, svi to osuđujemo i treba osuđivati, ali podizanjem to na visoku stopu kako u medijima tako uopće razgovora političkih stranaka stvara se ne samo dojam o Hrvatskoj da je puno netolerantnija nego što jest, nego se zapravo i potiče mržnja i netolerancija.", rekla je jučer Kolinda komentirajući neonacistički marš u centru Zagreba.

Ukratko, predsjednica misli da mediji ne bi trebali (toliko) izvještavati o porastu mržnje i netolerancije u Hrvatskoj jer se time - potiče mržnja i netolerancija. Ponovimo još jednom - kad mediji rade svoj posao izvještavajući o činjenici da je u Hrvatskoj mržnja i netolerancija u porastu, oni zapravo šire mržnju i netoleranciju. Predsjednica tako sugerira da se protiv otvorene mržnje, koja je u Zagrebu kulminirala zakletvom nekolicine crnokošuljaša da će iz zemlje "protjerati neprijatelje Hrvatske", najbolje boriti - medijskom šutnjom i guranjem glave u pijesak.

No, Kolinda nije usamljena u korištenju takve orvelijanske logike.

"Ključno je ne širiti loše vijesti"


Tako je istog dana kad je Kolinda dala gore navedenu izjavu na gotovo identičan način, ali o drugoj temi, govorio i bivši SDP-ov ministar regionalnog razvoja Branko Grčić.

Tako je u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" Branko Grčić, govoreći o ogromnim problemima u kojima se našao Agrokor Ivice Todorića zahvaljujući lošem upravljanju tvrtkom i (pre)agresivnom širenju, ustvrdio da je "ključno ne širiti loše vijesti o Agrokoru".

Čak i ako posve zanemarimo hrvatske medije koji u ogromnoj većini izvještavanju o Agrokoru pristupaju po principu "veži konja gdje ti gazda kaže", potpuno je jasno da Grčić i Kolinda imaju identičan pristup kad se radi o neugodnim činjenicama - predlažu guranje glave duboko u pijesak u nadi da će se problemi riješiti sami od sebe.

Guranje glave u pijesak funkcionira za Kolindu i Grčića, ali ne i u stvarnom svijetu


Naravno da i Kolinda i Grčić imaju svoje motive za korištenje takve suicidalne "logike" - Kolinda je došla na vlast zahvaljujući i ekstremnoj desnici kojoj se ne smije previše zamjerati, a Grčićeva supruga radi upravo u tom Agrokoru o kojem se, po Grčiću", ne bi trebale širiti loše vijesti, neovisno o tome što se radi o istini.

Nema sumnje da guranje glave u pijesak odlično funkcionira za Kolindu i Grčića. Dapače, moglo bi se reći da su guranjem glave u pijesak samima sebi stvorili vrlo unosne karijere. No, ako Kolinda misli da će ustašovanje po Hrvatskoj nestati ako ga budemo ignorirali (iako povijest govori dijametralno suprotno), baš kao što Grčić misli da će Todorić biti spašen ako mediji prestanu izvještavati o njegovim problemima, naići će na puno veći problem od neugodnih novinarskih pitanja.

Naime, logika guranja glave u pijesak možda funkcionira u romanima Paula Coelha, u kojima je dovoljno nešto zamisliti i to nešto će vam se ostvariti, ali ne i u stvarnosti.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više