Povećan nadzor zračnih luka zbog virusa zika

Foto: FAH

MEĐUNARODNA organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO) pozvala je u četvrtak na povećani nadzor zračnih luka radi suzbijanja širenja epidemije virusa zika koji je nedavno stigao do Kine.

UN-ova agencija u Montrealu je navela u priopćenju da se "borba protiv epidemije trenutačno usmjerava na smanjenje populacije komaraca Aedese Aegypti u zračnim lukama".

ICAO potiče zračne prijevoznike da slijede preporuke Svjetske zdravstvene organciazije (WHO) u pogledu upotrebe insekticida za dezinfekciju kabina. Sudionici zrakoplovnog sektora i dalje će dijeliti informacije i sredstva radi pomoći u kontroli epidemije, čije se širenje izvan Južne Amerike ubrzalo putovanjima zrakoplovima, dodaje UN-ova agenicja.

Brazil najizloženiji


ICAO djeluje u uskoj suradnji s američkim zdravstvenim vlastima (CDC), Međunarodnom udrugom zračnih prijevoza (IATA), Međunarodnim vijećem zračnih luka (ACI) i drugim UN-ovim agencijama.

Zika virus prenosi se ubodom komarca Aedes, ali može se prenijeti spolnim odnosom ili transfuzijom krvi. Glavni simptomi akutne infekcije su vrućica, glavobolja i bolovi u mišićima i zglobovima. Virus kod trudnica može izazvati teške deformaciju fetusa, mikrocefaliju.

Brazil je najjače zahvaćen tom epidemijom, a slijedi Kolumbija. Virus je stigao do drugih kontinenata kamo su ga odnijele osobe zaražene u Latinskoj Americi.

Pročitajte više