Povećanje plaća djelatnika riječkih kulturnih ustanova

RIJEČKO Gradsko vijeće danas je prihvatilo amandman gradskog Poglavarstva na prijedlog gradskog proračuna za 2003. godinu o prebacivanju 3,245 milijuna kuna viška proračunskih sredstava iz ove godine u plaće djelatnika gradskih kulturnih ustanova, čime će se njihove plaće povećati od 11 do 28 posto.L

Tijekom današnjeg donošenja gradskog proračuna, u visini od 622 milijuna kuna, ispred gradske vijećnice prosvjedovali su djelatnici četiriju gradskih kulturnih ustanova - HNK Ivana pl. Zajca, Gradske knjižnice, Muzeja grada Rijeke te Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, tražeći veća izdvajanja iz proračuna za svoje plaće.

Djelatnici HNK posebno su upozoravali na nerazmjer između njihovih plaća i plaća ostalih korisnika gradskog proračuna. Razlika je, po njihovim tvrdnjama, 30 posto.

Tim dodatnim izdvajanjem za plaće, istaknuo je gradonačelnik Vojko Obersnel, povećat će se plaće u tim ustanovama na temelju dogovora predstavnika grada s ravnateljima i intendantom ustanova, koji su vodili ujednačavanje plaća. Zaostajanje plaća u HNK bit će riješeno u sljedeće dvije proračunske godine, kazao je Obersnel. On je upozorio na nemogućnost nadzora nad vođenjem institucija u kulturi, ocijenivši kako je nemoguće da se pojavljuje razlika u plaćama između djelatnika riječkog, te splitskog i osječkog HNK s obzirom na visinu sredstava za plaće koja se izdvaja iz riječkog gradskog proračuna.

Danas doneseni gradski proračun od 622 milijuna kuna najveći je u povijesti grada Rijeke.

Pročitajte više