Povijesni dan u Australiji, sklopljeni prvi gay brakovi

Screenshot: BBC

ISTOSPOLNI parovi u Australiji rekli su sudbonosno da prvog dana otkad im je službeno dopušteno stupiti u brak, nakon izglasavanja povijesnog zakona u prosincu.
 
A neki parovi nisu htjeli čekati ni minute pa su se vjenčali odmah iza ponoći - sportaši Luke Sullivan (23) i Craig Burns (29) prvi su australski gay par koji se vjenčao nakon današnjeg stupanja zakona na snagu. 
 
Skromna ceremonija, popraćena vatrometom, održana je u pokrajini New South Wales pred pedesetak članova obitelji i prijatelja, javlja BBC. ''Jednakost u stupanju u brak golem je korak naprijed za Australiju'', rekao je Sullivan. 
 
 
"Između dvije dobrovoljne odrasle osobe"
 
Isto su napravili i Diana i Deanne Ribeiro, koje su se vjenčale minutu nakon ponoći u Melbourneu. ''Bilo je jednostavno čarobno'', rekla je Diana za australsku televiziju.
 
Ipak, nekoliko parova dobilo je iznimnu dozvolu da se vjenčaju i prije isteka 30-dnevnog registracijskog perioda, poput Amy Laker i Lauren Price. 
 
Do 7. prosinca australski zakon o braku definirao je brak kao instituciju između muškarca i žene, no nakon toga definicija je izmijenjena u ''između dvije dobrovoljne odrasle osobe''. 61,6 % Australaca od 12 milijuna ispitanika podržalo je legalizaciju gay brakova u anketi provedenoj prije donošenja zakona.
 
 
''Antony, zajedno smo se borili za ovo. I, dragi, pobijedili smo'', rekao je Ron van Houwelingen svom partneru s kojim je zajedno 30 godina i novopečenom suprugu Antonyju McManusu na njihovom vjenčanju, također održanom danas. 
 
Australija se tako od danas pridružila više od dvadeset zemalja koje su legalno dozvolile homoseksualne brakove. 
 

Pročitajte više