Povjerenstvo: Čačić se ne javlja kao vlasnik dionica u tvrtkama Coning grupe

Saborsko istražno povjerenstvo za bivšeg predsjednika Sabora Zlatka Tomčića i bivšeg ministra graditeljstva Radimira Čačića danas je kao zaključak prihvatilo nalaz vještaka po kojemu se ni Čačić niti njegova supruga Marija ne javljaju kao vlasnici dionica ili poslovnih udjela u četiri tvrtke tzv. Coning grupe.

Povjerenstvo, koje bi trebalo utvrditi jesu li Tomčić i Čačić zlouporabili dužnosničke ovlasti kako bi tvrtkama u kojima imaju vlasništvo osigurali unosne poslove s državom, jednoglasno je prihvatilo nalaz knjigovodstveno-financijskog vještaka Zrinka Ručevića.

U nalazu stoji da u te četiri tvrtke, koje je po odluci o osnivanju povjerenstvo dužno istražiti, Čačićevi nisu imali ni neposrednog niti posrednog vlasništva.

Nadalje se navodi da su Radimir i Marija Čačić bili vlasnici udjela u tzv. povezanim društvima, odnosno dvije tvrtke koje imaju vlasništvo u spomenutim društvima Coning grupe, ali da su te vlasničke udjele i pravo upravljanja nad njima 2000., kada je Čačić imenovan ministrom, prenijeli na odvjetnika Ratka Žurića.

Upitan bi li Čačić bio u sukobu interesa da nije prenio vlasništvo na treću osobu, kako to predviđa zakon, vještak Ručević, uz napomenu da nije stručnjak za sukob interesa, odgovorio je da ne bi jer ni u jednom od ta dva povezana društva nije imao više od 25 posto vlasništva.

Iako su jedno vrijeme dvojili da li prekinuti rad oko Čačića i početi pripremati zaključke ili nastaviti istragu, članovi povjerenstva nakon kraće su se rasprave dogovorili da, unatoč 'probijanju' ovlasti koje im je dao Sabor, analiziraju još 60-ak ugovora povezanih društava.

Predsjednik povjerenstva Nenad Stazić izvijestio je da bi do iduće sjednice, vjerojatno idući tjedan, trebali biti gotovi zaključci za Tomčića, a neslužbeno se doznaje da nije utvrđeno ništa što bi bivšeg predsjednika Sabora teretilo za sukob interesa.

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više